Kasvihuoneen jäähdytysenergia

Kirjoittajat

  • Timo Kaukoranta
  • Juha Näkkilä MTT Puutarhatuotanto, Toivonlinnantie 518, 21500 Piikkiö

Avainsanat:

kasvihuoneen jäähdytys, suljettu kasvihuone, kurkku, tomaatti, energiatehokkuus

Abstrakti

Jäähdytyksellä otetaan suljetusta tai lähes suljetusta kasvihuoneesta sensitiivistä energiaa ja kosteutta niin, että kasvihuoneen lämpötila ja kosteus voidaan pitää säätötavoitteessa ja huoneen hiilidioksidipitoisuus korkealla. MTT puutarhatuotannon Piikkiön koekasvihuoneissa on yhdessä Biolan-yhtymän kanssa testattu jäähdytyksen vaikutusta kurkun, tomaatin ja ruusun sadon muodostumiseen vuosina 2005 – 2008. Saavutetun huomattavan satohyödyn innoittamana koekasvihuoneeseen asennettiin Novarbo-jäähdytysjärjestelmä vuonna 2008. Novarbo-järjestelmää käytettäessä ilman sensitiivinen lämpö ja kosteus siirtyvät vesiverhoon. Kosteuden tiivistyessä latentti lämpö vapautuu verhoon. Vesiverhoon tuleva vesi jäähdytetään ulkona altaassa pakotetulla haihdutuksella.
Kurkku- ja tomaattihuoneesta arvioitiin vesiverhon ottama sensitiivinen ja latentti lämpö kesäkaudella 2009. Huoneesta poistettu lämpö vastasi kurkulla suunnilleen kahta kolmasosaa sinne auringon säteilyssä ja valotuksessa tuodusta lämpömäärästä, tomaatilla vähän suurempaa osaa. Jäähdytyksellä otettiin vähemmän lämpöä huoneesta kuin olisi teoriassa mahdollista, koska huoneita jouduttiin hetkittäin tuulettamaan. Syyt tähän olivat jäähdytysveteen joutuneiden epäpuhtauksien aiheuttama tukkeutuminen, jäähdytykselle valittu asennustapa ja huonosti valitut säätötavoitteet. Epäoptimaalinen jäähdytys näkyi myös Piikkiössä saadussa huonossa hyötysuhteessa (poistettu lämpöenergia / vesiverhon pumppaukseen käytetty sähköenergia). Piikkiössä suhde oli kesällä 25 – 60, kun paremmin toimivassa kaupallisessa asennuksessa suhde oli 60 – 250.
Jäähdytyksellä huoneesta poistettu sensitiivisen ja latentin lämmön määrä on Suomenkin oloissa suuri suhteessa lämmitykseen, joka tarvitaan valotetussa huoneessa syksystä kevääseen. Jos ensisijaisena tavoitteena on energian kulutuksen vähentäminen, on mahdollista tavoitella suljetusta tai lähes suljetusta huoneesta otetun energian varastoimista syys- ja talvikauden lämmitystä varten tai lämmön siirtoa kasvihuoneesta ympäristön lämpöverkkoon.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2010-01-31