Kasvihuoneen jäähdytyksellä parempaan ilmastoon ja satoon

Kirjoittajat

  • Liisa Särkkä
  • Eeva-Maria Tuhkanen
  • Tiina Hovi-Pekkanen
  • Risto Tahvonen MTT Kasvintuotannon tutkimus Puutarhatuotanto, Toivonlinnantie 518, 21500 Piikkiö

Avainsanat:

kurkku, puolisuljettu kasvihuone, ruusu, tomaatti, viljelytekniikka, yhteyttäminen

Abstrakti

Ympärivuotisessa kasvihuonetuotannossa kesäajan ja talvikauden sadot ovat lähes saman suuruiset, vaikka talven tuotanto on lähes pelkän tekovalon varassa. Kesällä tuotannon tehokkuutta rajoittaa auringon kasvihuoneita liikaa lämmittävä vaikutus, jonka takia tuuletusluukkuja joudutaan pitämään auki. Sen seurauksena kasvulle oleellisen hiilidioksidin määrä kasvihuoneessa vähenee, mikä osaltaan rajoittaa kasvua.
MTT:n tutkimuksissa kasvihuoneen olosuhteita säädettiin jäähdytyslaitteiston avulla. Lämpötilaa, hiilidioksidipitoisuutta ja ilman suhteellista kosteutta pystyttiin hallitsemaan avaamatta tuuletusluukkuja, paitsi kesän kuumimpina iltapäivän tunteina. Tällaista kasvihuonetta kutsutaan puolisuljetuksi kasvihuoneeksi (semi-closed greenhouse, engl.).
Viljelykokeita tehtiin kurkulla, tomaatilla ja leikkoruusulla. Kokeissa verrattiin puolisuljetun ja perinteisen luukkutuuletushuoneen (avoin huone) olosuhteissa kasvatettujen kasvien sadon määrää ja laatua toisiinsa. Lisäksi tutkittiin kasvustojen rakennetta ja yhteyttämisaktiivisuutta mahdollisina selittävinä tekijöinä saaduille tuloksille.
Kurkun ja tomaatin kesäsadot suurenivat, ruusun sadon laatu parani ja kasvien rakenne muuttui puolisuljetussa huoneessa verrattuna avoimeen huoneeseen. Kasvihuoneen korkea hiilidioksidipitoisuus ja sitä kautta parantunut lehtien yhteyttäminen selittivät suurimmaksi osaksi saadut tulokset. Lisäksi havaittiin, että puolisuljetussa kasvihuoneessa tulee viljelyolosuhteita kehittää edelleen.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2010-01-31