Tulevaisuuden maitorasva – meijeriteollisuuden näkökulma

Kirjoittajat

  • Juha Nousiainen Valio Oy, Alkutuotanto, PL 10, 00039 Valio

Avainsanat:

maito, maitorasva, meijeriteollisuus

Abstrakti

Maitorasva on tällä hetkellä huomattavasti maitovalkuaista alemmaksi arvotettu maidon komponentti. Sekä raakamaidon että meijerituotteiden rasvapitoisuus on laskenut merkittävästi viimeisten kymmenen vuoden aikana. Eläinjalostuksen ja ruokinnan muutosten johdosta raakamaidon kuiva-ainepitoisuuden trendi on laskeva. Koska veden tuottaminen kalliilla rehustuksella ei ole mielekästä, tuleekin rasvan ja valkuaisen arvosuhteen muuttamista pohtia kriittisesti meijeriteollisuudessa.
Maitorasva on ominaisuuksiltaan kovaa eläinrasvaa, jossa tyydyttyneiden rasvahappojen osuus on vallitseva. Tällä on sekä negatiivisia vaikutuksia sekä meijeriteknologian että ravitsemuksen näkökulmasta. Aiemmin vallinnut kesä- ja talvimaitorasvan välinen kovuusero on kaventunut lähinnä säilörehuruokinnan ja väkirehujen monipuolistumisen ansiosta.
Maitorasvaa voidaan pehmentää ja sen ravitsemuksellisia ominaisuuksia muuttaa edullisemmiksi syöttämällä lehmille vapaata kasviöljyä tai kasviöljyä sisältäviä öljykasvien siemenpuristeita. Rypsiöljy ja –puriste ovat käytetyimmät menetelmät rasvan ruokinnallisessa muuntamisessa. Kasviöljyjen tyydyttymättömien rasvahappojen siirtymätehokkuus maitoon on varsin huono niiden pötsihydrauksen johdosta. Kuitenkin tavanomaisellakin keinoilla maitorasvan pehmentäminen nykytasosta on vielä mahdollista, mutta rajoitukset asettaa öljymäärä minkä lehmille voi syöttää ilman epäedullisia vaikutuksia ruoansulatuksessa ja aineenvaihdunnassa.
Konjugoitu linolihappo, CLA (C18:2cis-9-trans-11), on tutkituin maidon komponentti viimeisen 10-15 vuoden aikana. Sillä on osoitettu olevan lukuisia potentiaalisesti edullisia vaikutuksia ravitsemuksessa. Kun tuotetaan CLA-rikastettua maitorasvaa syntyy oheistuotteena trans-rasvahappoja ja pieniä määriä muita CLA isomeereja. Näillä voi olla negatiivisia vaikutuksia ravitsemuksessa, ja mm. tästä syystä CLA:lla ei ole vielä ollut kaupallista merkitystä laajassa mitassa maitotuotemarkkinoilla.
Viimeisimpien tutkimustulosten mukaan apilalla voidaan tehostaa monityydyttymättömien rasvahappojen siirtymää maitorasvaan. Tämä avaa uusia ja mielenkiintoisia kehitysnäkymiä maitorasvan ravitsemukselliselle muuntelulle.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2008-01-31