Töiden organisointi perustuotanto- ja monialaisilla tiloilla

Kirjoittajat

  • Janne Karttunen
  • Veli−Matti Tuure TTS tutkimus, PL 5, 05201 Rajamäki

Avainsanat:

maaseutu, monialaisuus, yhteistyö, ulkoistaminen, töiden organisointi, jaksaminen

Abstrakti

Tutkimusaineiston rungon muodostaa marras-joulukuussa 2006 tehty Muuttuva maaseutuyrittäjyys-yhteistutkimuksen (MuuMaa) postikysely, jossa TTS:n tutkimusosion lopullisiksi palautusprosenteiksi saatiin perustuotantotiloilla 27,5 (n1=230) ja monialaisilla tiloilla 34,3 (n2=433). MuuMaa-aineistoa täydennettiin MTT Taloustutkimuksen kannattavuuskirjanpitotiloille tekemällä kyselyllä, jonka TTS:n tutkimusosioon saatiin käyttökelpoiset vastaukset yhteensä 411 tilalta, jolloin vastausprosentti oli 45,3.
TTS:n tutkimusosion tavoitteena on selvittää maatalousyritysten töiden organisoinnin päälinjat maassamme sekä maatalousyrittäjien mielipiteet tilayhteistyöstä ja töiden ulkoistamisesta. Lopullisena tavoitteena on löytää yrittäjien jaksamista edistäviä ja tilan tuotantokapasiteetin käyttöastetta nostavia toimintamalleja erityisesti tuotantoaan laajentavien tilojen tarpeisiin. MuuMaa-hanke päättyy toukokuussa 2008.
Tulosten mukaan erityisesti nurmen viljelyssä, lannan levityksessä ja viljan puinnissa sekä tilayhteistyö että töiden ulkoistaminen tai niiden ja oman työn yhdistelmät ovat suosittuja. Syitä voivat olla kausiluontoisten töiden vaatima hetkellinen suuri työvoiman tarve tai kalliit koneinvestoinnit tai molemmat. Puhtaan tilayhteistyön tai töiden ulkoistamisen yleisyys vaihtelee hyvin paljon eri töiden välillä. Monessa työssä tilayhteistyön tai ulkoistamisen suhteellinen yleisyys kaksin- jopa kolminkertaistuu, kun otetaan huomioon myös edellä mainittujen ja oman työn yhdistelmät.
Perustuotanto- ja monialaisten tilojen harjoittamassa tilayhteistyössä korostetaan sen tuomia taloudellisia etuja: tuotantopanosten ja koneiden hankkiminen sekä joidenkin töiden tekeminen yhteistyössä koetaan edullisemmaksi kuin yksin toimiminen. Lisäksi yhteistyön koetaan antavan henkisiä virikkeitä. Tietyt erot töiden ulkoistamista koskevissa mielipiteissä voivat johtua siitä, että perustuotantotilat ovat voineet vastata lähinnä asiakkaan näkökulmasta ja monialaiset tilat puolestaan palvelun tarjoajan näkökulmasta. Siitä oltiin selvästi samaa mieltä, että ulkoistamisen koettiin vähentävän työperäistä kuormitusta.
Tämän tutkimuksen ehkä yllättävin löydös on, että kaikista kp-tiloista vain noin kymmenesosa ja lypsykarjatiloista vain viisi prosenttia tekee kaikki tilan keskeiset maatilatalouden työt omin voimin. Lopuilla kp-tiloista vähintään muutamia maatilatalouden töistä on joko ulkoistettu tai tehdään tilayhteistyössä.
Maatalousyrityksen töiden huolellinen suunnittelu ja järkevä organisointi ulkoistamalla, tilayhteistyöllä tai niiden ja oman työn yhdistelmillä ovat keinoja parantaa yrityksen tuotantokapasiteetin käyttöastetta. Töiden organisointikeinot eivät ole toisiaan poissulkevia. Tämän tutkimuksen mukaan kuvaavaa maamme keskikokoisille ja sitä suuremmille maatalousyrityksille on monimuotoisuus töiden organisoinnissa.
Tulosten päälinjat kuvannevat hyvin maatilatalouden keskeisten töiden organisointia sekä yrittäjien asenteita tilayhteistyötä ja töiden ulkoistamista kohtaan keskikokoisilla ja niitä jossain määrin suuremmilla tiloilla. Niiden sekä maamme suurimpien tilojen joukosta löytyvät todennäköisimmin tuotantoaan edelleen kehittävät ja pitkään jatkavat tilat, mikä parantaa tulosten pysyvyyttä.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2008-01-31