Ympärivuotisen kasvihuonevihannestuotannon tehostaminen
Abstrakti
Vuosina 2001-2005 Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa (MTT) on kehitetty oloihimme
soveltuvaa ympärivuotista tuotantotekniikkaa kurkulle, tomaatille ja paprikalle. Tutkimusta ovat
rahoittaneet MTT:n ja Maa- ja metsätalousministeriön lisäksi mm. Kauppapuutarhaliitto, Kekkilä Oyj
ja Oy Schetelig Ab. Tutkimushankkeessa on tutkittu mm. korkean vihanneskasvuston valo-olojen
tasoittamista kasvuston alaosaa valottamalla. Tavoitteena oli kehittää valotusmenetelmä, jolla
tehostetaan tuotannon energiatehokkuutta vihannesten laadusta tinkimättä.
Nykyisin yhä suureneva osuus kasvihuonetuotannosta on ympärivuotista, sillä uutta
viljelypinta-alaa rakennetaan nykyisessä markkinatilanteessa vain lähinnä ympärivuotista tuotantoa
varten. Ympärivuotisessa tuotannossa vuotuinen sato on 2-3 kertaa suurempi kuin noin kahdeksan
tuotantokuukautta kestävässä luonnonvaloon perustuvassa tuotannossa. Ympärivuotinen tuotanto
perustuu tekovalon tehokkaaseen käyttöön auringon valon lisänä.
Kasveja valotettiin suurpainenatrium-valaisimilla 16-20 h vrk-1, kun kokonaissäteily alitti 214-
286 W m-2. Kasvihuoneen hiilidioksidipitoisuus nostettiin 800-1000 μl l-1 tasolle, kun tuuletusluukut
olivat riittävän kiinni. Valotussähkön energiankäyttötehokkuutta voitiin nostaa vuoden ajasta riippuen
5-30 %, kun osa kasvuston yläpuolisista valaisimista sijoitettiin riviväliin valaisemaan lehtiä kasvuston
alaosassa. Tulosten perusteella kasvuston alaosan valaisuun käytetystä pystysuoraan sijoitetusta
polttimosta säteily kohdistuu tehokkaasti kasviriviin ja sitä hukkaantuu varsin vähän alas käytävälle ja
ylös. Kasvuston alaosan valotuksessa havaittuja kasteluun liittyviä kesäajan laatuongelmia voidaan
todennäköisesti vähentää tasoittamalla kasvirivin suuntaista valotusta pienitehoisemmilla valaisimilla
ja tähän tarkoitukseen kehitetyllä heijastimella. Kasvuston alaosaa valottavien valaisimien tuotekehitys
on kuitenkin vasta alkanut.
Niukan luonnon valon aikainen tuotanto aletaan hallita jo niin hyvin, että satoa saadaan talvella
lähes yhtä paljon kuin kesällä. Kurkkusato voi olla kesällä jopa heikompi kuin talvella, koska
kasvihuoneen olosuhteita ei hallita yhtä hyvin kesällä korkean ulkolämpötilan takia. Kun
kasvihuoneen lämpötilaa, ilmankosteutta ja hiilidioksidipitoisuutta opitaan hallitsemaan täsmällisesti
ja taloudellisesti ympäri vuoden, voidaan nykyisiä satoja lisätä vielä merkittävästi.