Porkkanalajikkeita Pohjois-Suomeen – lajikekokeiden tuloksia 2004-2005

Kirjoittajat

  • Merja Veteläinen MTT, Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasema, Tutkimusasemantie 15, 92400 Ruukki
  • Kirsti Voho ProAgria Oulun Maaseutukeskus, Kauppurienkatu 23, PL 106, 90101 Oulu
  • Terhi Suojala-Ahlfors MTT, Puutarhatuotanto, Toivonlinnantie 518, 21500 Piikkiö

Avainsanat:

Porkkana, lajikkeet, sato, laatu, kehitysrytmi

Abstrakti

Pohjois-Suomessa soveltuvuus lyhyeen kasvukauteen ja pitkän päivän oloihin on avainkysymys valittaessa sopivia lajikkeita avomaanvihannesviljelyyn. Lajikkeiden läpikotoinen testaus on erityisen tärkeää, koska lajikejalostus tapahtuu Suomea eteläisemmillä alueilla. Tällä hetkellä avomaanvihanneksia ei testata järjestelmällisesti Pohjois-Suomessa. Vuonna 2004 alkanut Oulun yliopiston hallinnoima ’Maasta markkinoille’ -hanke otti yhdeksi tavoitteekseen vahvistaa Pohjois-Pohjanmaalla tapahtuvaa avomaanvihannesviljelyä sopivien alueelle soveltuvien uusien lajikkeiden testaamisella. Työ aloitettiin porkkanalla, jonka kysyntä alueella on suurinta ja jolle luontaiset kasvuedellytykset ovat hyvät.
Porkkanan lajiketestaukset aloitettiin kasvukaudella 2004 ja jatkettiin kasvukautena 2005. Kokeissa viljeltiin 13:a eri lajiketta kumpanakin koevuonna. Lajikkeet valittiin osittain eri siemenliikkeiden toimesta sekä yhteistyössä MTT:n puutarhatutkimuksen kanssa. Tavoitteena oli testata samoja lajikkeita samanaikaisesti sekä Etelä- ja Pohjois-Suomessa, jotta saataisiin käsitys eri lajikkeiden mahdollisista laatu- ja satoeroista maamme eri puolilla. Lajikkeista mitattiin taimettumiseen, satoisuuteen, varastoinninkestävyyteen ja aistittavaan laatuun liittyviä ominaisuuksia.
Testauksen tuloksena löydettiin lajikkeita, jotka näyttävät soveltuvan hyvin Pohjois-Pohjanmaalle. Osa lajikkeista tuotti hyviä satoja molempina kasvukausina. Vuoden 2004 keskisato oli 39912 kg/ha ja 2005 65487 kg/ha. Laadultaan parhaat lajikkeet eivät kuitenkaan olleet satoisimpien lajikkeiden joukossa. On muistettava, että lajikkeiden testaus useampana kasvukautena eri koepaikoilla tuottaa niistä kattavaa tietoa, mutta jo muutaman kokeen perusteella voidaan todeta lajikkeiden mahdolliset heikkoudet.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2006-01-31