Maan mikrobiologisten ominaisuuksien spatiaalinen vaihtelu luomumoreenipellolla

Kirjoittajat

  • Arja Nykänen
  • Lauri Jauhiainen MTT, 51900 Juva
  • Ansa Palojärvi MTT, 31600 Jokioinen

Avainsanat:

maamikrobiologia, spatiaalinen vaihtelu, typen nettomineralisaatio, maahengitys, mikrobibiomassa

Abstrakti

Maaperän kemialliset, fysikaaliset ja biologiset ominaisuudet vaikuttavat pellolla tuotetun sadon määrään ja laatuun. Luomuviljelyssä ei käytetä kemiallisia väkilannoitteita, jolloin kasvit ovat enemmän maan omien resurssien varassa. Maan mikrobiologiset ominaisuudet ovat avainasemassa maan sisältämien ravinteiden kierrossa ja siis vaikuttavat siihen, kuinka paljon ja milloin maassa on kasveille käyttökelpoisia ravinteita.
Vuonna 2003 käynnistyneessä tutkimuksessa haluttiin selvittää, kuinka paljon maan kemialliset, fysikaaliset ja biologiset ominaisuudet voivat vaihdella yhden peltolohkon sisällä ja kuinka nopeita muutokset voivat olla. Tässä esityksessä keskitytään mikrobiologisten ominaisuuksien vaihtelun tarkasteluun. Koe toteutettiin Juvalla sijaitsevalla kahden hehtaarin luomuviljelyssä olevalla peltolohkolla. Lohkolle oli sijoiteltu 105 kpl 15m2 ruutua, joista otettiin maanäytteet muokkauskerroksesta syksyllä 2003. Maanäytteistä määritettiin typen nettomineralisaatio, mikrobiston yleinen aktiivisuus maahengityksen avulla sekä mikrobiston määrä sen sisältämän kokonaistypen ja –hiilen määrän avulla. Alustavien tulosten perusteella vaikuttaisi siltä, että eri maamikrobiologisilla muuttujilla eri tekijät selittävät niiden spatiaalista riippuvuutta ja vaihtelua. Maahengityksen ja maaperän mikrobiston kokonaismäärän spatiaalinen riippuvuus ylsi lähes yhtä pitkälle, eli noin 50 metriin, ja pinnanmukainen vaihtelu koepellolla noudatteli samankaltaista kuviota. Typen nettomineralisaation spatiaalinen riippuvuus sen sijaan ylsi vain 38 metriin ja pinnanmukainen vaihtelu ei näytä olevan yhteydessä mikrobibiomassan tai maahengityksen tuloksien kanssa eikä noudata yhtä selkeästi koepellon topografiaa. Tuloksia voidaan hyödyntää luonnonmukaisen viljelyn maamikrobiologisten ominaisuuksien näytteenotossa ja tilatason seurannan ohjeistuksessa. Tulokset antavat lisätietoa luomuviljelyn toteuttamiseen ja kehittämiseen ja ovat sovellettavissa myös tavanomaisessa viljelyssä. Maanäytteiden oton suunnitteluun ja toteuttamiseen spatiaalianalyysi antaa apua sopivien näytteenottotiheyksien määrittämiseen.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2006-01-31