Tuotantoeläinten hyvinvointi – tuottajien asenteet ja käytännöt

Kirjoittajat

  • Tiina Kauppinen Helsingin yliopisto / Ruralia-instituutti, Lönnrotink. 3-5, 50100 MIKKELI
  • Annukka Vainio Helsingin yliopisto / Sosiaalipsykologian laitos, Unioninkatu 37, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO
  • Anna Valros Helsingin yliopisto / Ruralia-instituutti, Lönnrotink. 3-5, 50100 MIKKELI
  • Kari Vesala Helsingin yliopisto / Sosiaalipsykologian laitos, Unioninkatu 37, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Avainsanat:

tuotantoeläin, tuottaja, hyvinvointi, asenne, porsastuotantotila, lypsykarjatila

Abstrakti

Miten kiinnostuneita suomalaiset tuottajat ovat tuotantoeläinten hyvinvoinnin edistämisestä? Mitä
tuotantoeläinten hyvinvointi merkitsee eri tuottajille? Minkälaisia asenteita tuottajilla on
tuotantoeläinten hyvinvointiteemaan liittyen? Mitkä asiat vaikuttavat tuottajien asenteisiin? Onko
tuottajan mielestä eläinten hyvinvoinnilla yhteyttä tuotannon kannattavuuteen? Muun muassa näihin
kysymyksiin pyrimme löytämään vastauksia tuotantoeläinten hyvinvointia ja tuottajien asenteita
koskevassa tutkimuksessamme.
Tuottaja on avainasemassa eläimen hyvinvoinnin määräytymisessä eläin-ihmis-suhteen,
toimintatapojen ja tuotantokäytäntöjen kautta. Tuottajien näkemykset vaikuttavat keskeisesti siihen,
millaisia toimenpiteitä hyvinvoinnin lisäämiseksi ollaan valmiita tekemään ja kuinka paljon niihin
halutaan investoida. Hoitajan asenne eläimiä kohtaan voi vaikuttaa hänen työmoraaliinsa,
motivaatioon oppia uusia asioita sekä työstä koettuun tyytyväisyyteen. Nämä tekijät voivat puolestaan
vaikuttaa hoitajan työsuoritukseen ja eläinten käsittelyyn (Hemsworth ym. 1989, 1994, 1999). Ihmisen
ja eläimen välinen vuorovaikutus onkin merkittävä eläimen hyvinvointiin vaikuttava tekijä
(Hemsworth & Coleman 1998).
Laajempien jatkotutkimusten pohjaksi tehdyssä pilottitutkimuksessamme selvitimme
tilakäyntien ja tuottajahaastatteluiden avulla, millaisia näkemyksiä suomalaisilla tuottajilla on
tuotantoeläinten hyvinvoinnin parantamisesta. Myös tilakoon ja tuotantoratkaisujen vaikutuksia
asenneilmastoon selvitettiin. Tuotantotilojen ja eläinten tarkastelun perusteella pyrittiin alustavasti
selvittämään, toteutuvatko tuottajan näkemykset käytännössä eli heijastuuko tuottajan asenne hänen
tapaansa hoitaa ja käsitellä eläimiään. Tarkastelussa huomioitiin kunkin tilan tilakoko, teknologiset
ratkaisut sekä management. Asenteiden yhteyttä tuottajien toimintaan, eläinten hyvinvointiin ja
tuottavuuteen tutkittiin käyttämällä mallieläiminä sikaa ja nautaa sekä mallitiloina porsastuotanto- ja
lypsykarjatiloja. Alustavien tulosten perusteella tuottajien asenteista hahmottui erilaisia kannanottojen
ja perustelujen kokonaisuuksia. Näkyvin ulottuvuus oli haastateltujen tuottajien suhtautuminen
tuotantoeläinten hyvinvointiin ”moralistisesti” (eläimen hyvinvointi on tuottajan työn päämäärä ja
moraalinen itseisarvo) tai ”utilitaristisesti” (eläinten hyvinvointi on väline, jonka avulla tuottaja
saavuttaa muita päämääriä kuten rahaa tai esim. yleisemmin edistää omaa hyvinvointiaan).
Tutkimuksen tarkoituksena on saada lisää tietoa tuottajien asenteista koskien tuotantoeläinten
hyvinvoinnin edistämistä. Tutkimalla, mitä yhteyksiä tuottajan asenteilla on eläinten hyvinvointiin,
tuotostuloksiin ja tuotannon kannattavuuteen, voidaan entistä tehokkaammin motivoida tuottajia
eläinten hyvinvoinnin parantamiseen. Tuottajien positiivinen asenne eläinten hyvinvoinnin
edistämiseen parantaa myös tuotantosuunnan imagoa ja tuotteen eettistä laatua.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2006-01-31