Luomumaidontuotannon valkuaisrehutarve ja tulevaisuuden näkymät
Avainsanat:
luonnonmukainen maidontuotanto, valkuaisrehu, siirtymävaihe, luomusäännötAbstrakti
Tutkimuksessa tarkastellaan miten luomumaidontuotantotiloilla on varauduttu neuvoston asetuksen (ETY) n:o 2092/91 mukaisiin tuotantoehtoihin: vuonna 2008 alkavaan 100 %:n luomurehuvaatimukseen sekä 2010 päättyvään siirtymäaikaan eläinten kiinnipidon osalta parsinavetoissa. Kyselytutkimuksen avulla pyrittiin selvittämään myös luomumaidontuottajien tulevaisuuden näkymiä.
Tulokset osoittivat, että luomumaidontuotantotiloilla 100 %:n luomurehuvaatimus tulee olemaan haastava toteuttaa. Karkearehujen sekä energiarehujen riittävyys voidaan toteuttaa luomutuotannossa, mutta valkuaisrehujen, erityisesti rypsipuristeen osalta ei kotimainen tuotanto kata lypsykarjatilojen tarvetta.
Tulevaisuuden kannalta tiloista 41 % aikoi jatkaa luomumaidontuotantoa entiseen malliin, 25 % tiloista suunnitteli siirtyvänsä tavanomaiseen tuotantoon sopimuskauden päättyessä ja 16 % tiloista aikoi lopettaa maidontuotannon kokonaan. Tavanomaiseen maidontuotantoon siirtyvien tilojen kokonaismaitomäärä on 45 % vastanneiden kokonaismaitomäärästä, ja nämä tilat olivat keskimääräistä suurempia ja keskituotokseltaan korkeampia.