Terveitä porkkanoita laatutuotteiden raaka-aineeksi
Avainsanat:
porkkana, Daucus carota, kalsium, kalium, porkkananmustamätä, Mycocentrospora acerinaAbstrakti
Tuorevihanneksia käytetään yhä enemmän prosessoituina tuotteina, kuten valmiina raasteina ja salaattisekoituksina.
Tuotteiden säilyvyys ja mikrobiologinen turvallisuus ovat tällöin erityisen kriittisiä
laatutekijöitä maun ja tuotteiden ulkonäön ohella. Hyvälaatuisten ja säilyvien jalosteiden edellytys on
laadukas raaka-aine.
Osana TE-keskusten ja vihannesalan yritysten rahoittamaa Tuorevihannesten hygienia: raakaaineet,
tuotteet, vesi ja jätteet (Tuovi) -hanketta selvitetään mahdollisuuksia parantaa erityisesti porkkanan
laatua ja vähentää viljelyssä ja varastoinnissa syntyvää hävikkiä. Huomion kohteena ovat satoa
varastoinnin aikana pilaavat sienitaudit, jotka ovat vakava ongelma myös käsittelemättömissä tuorekauppaan
toimitettavissa porkkanoissa. Sienitautien hallinnassa keskitytään viljelymaahan: 1) kehitetään
menetelmää, jolla voi testata pahimman varastotaudin, porkkananmustamädän, esiintymistä
maassa ja 2) selvitetään maan ravinnepitoisuuden, mm. kalsiumin ja kaliumin, vaikutusta varastotautien
esiintymiseen.
Tutkimus toteutetaan viljelijöiden pelloilla, jolloin tulokset ovat parhaiten sovellettavissa käytäntöön.
Keväällä ja syksyllä 2009 kerättiin 18 porkkanalohkolta yhteensä 53 maanäytettä, joista selvitettiin
maassa olevan porkkananmustamädän määrää käyttämällä porkkananpaloja pyydyskasveina.
Syksyllä kerättiin porkkanasadosta näytteet, jotka varastoidaan MTT:n koevarastossa Piikkiössä. Varastoinnin
aikana porkkanoissa esiintyvän taudin määrää verrataan maanäytteistä saatuihin tautiennusteisiin,
ja arvioidaan näin maatestin luotettavuutta. Työ toistetaan kasvukaudella 2010.
Ravinnekokeita perustettiin keväällä 2009 viidelle porkkanalohkolle. Neljässä kokeessa on tutkittu
lisätyn kalsiumlannoituksen vaikutusta porkkanan säilyvyyteen ja laatuun ja yhdessä kokeessa
korotetun kaliumlannoituksen vaikutusta. Syys- ja lokakuun aikana koeruuduilta korjattu sato varastoidaan
MTT:n varastossa Piikkiössä. Säilyvyystulosten ja porkkanoista tehtävien ravinnemittausten
perusteella arvioidaan, mikä on suotuisin kalsium- ja kaliumtaso varastoporkkanan viljelyssä. Myös
ravinnekokeita jatketaan kasvukaudella 2010.