Onko kanapunkin torjuntaan vaihtoehtoja?

Kirjoittajat

  • Tuomo Tuovinen
  • Bengt Lindqvist MTT Kasvintuotannon tutkimus, 31600 Jokioinen

Avainsanat:

Kanapunkki, Dermanyssus gallinae, kanojen hyvinvointi, integroitu torjunta, kemiallinen torjunta, biologinen torjunta, petopunkit, Hypoaspis spp.

Abstrakti

Kanapunkki (Dermanyssus gallinae) on globaali loinen, jonka merkitys munivien kanojen verta imevänä ulkoloisena on kasvussa. Kanapunkki aiheuttaa kanoissa anemiaa, levottomuutta ja aggressiivisuutta ja heikentää munintatulosta. Kanapunkki voi myös levittää tauteja kanoihin.
Kanapunkin torjunnassa on pyrittävä estämään punkkien leviäminen kanalaan kanojen, tarvikkeiden, ihmisten ja eläinten mukana. Ennaltaehkäisevien torjuntakeinojen lisäksi kanapunkin torjuntaa varten on mm. Englannissa tutkittu lukuisten kasviperäisten eteeristen öljyjen vaikutuksia kanapunkkiin ja tulokset ovat olleet lupaavia. Kanapunkin kemialliseen torjuntaan on käytettävissä foksiimia tehoaineena sisältävä valmiste, jonka käyttö edellyttää eläinlääkärin määräystä. Valmisteen käyttö on tällä hetkellä mahdollista myös kanojen munintajakson aikana.
Tutkimukset petopunkkien mahdollisesta käytöstä kanapunkkien biologisessa torjunnassa alettiin tutkia MTT:lla vuonna 2007 ja vuosina 2008-2009 tehtiin kaksi torjuntakoetta Hypoaspis spp. petopunkkeja käyttäen. Tavoitteena on kehittää vaihtoehtoinen, kemiallista ja fysikaalista torjuntaa täydentävä biologisen torjunnan menetelmä osana kanapunkin integroitua torjuntaa. Biologisen torjunnan ohessa on myös tehty kokeita foksiimia tehoaineena sisältävällä valmisteella ja havainnoitu kanalan kuumailmakäsittelyn pitkäaikaisvaikutusta kanapunkkipopulaatioon.
Kanapunkin torjuntaan v. 2008 hyväksytty foksiimi-valmiste oli tehokas ja vaikutus kesti useita kuukausia. Valmisteen etuna on mahdollisuus käyttää sitä kanojen ollessa kanalassa. Kanalan kuumailmakäsittelyllä kanapunkki saatiin täysin hävitettyä. Käsittelyn lopullinen hyöty riippuu siitä voidaanko kanapunkkien kulkeutuminen kanalaan estää ja kuinka pitkään.
Biologisen torjunnan kokeiden perusteella arvioimme, että Hypoaspis spp. petopunkit ovat lupaavia kanapunkin torjuntaeliöitä. Seuraavaksi tulisi kehittää käytännössä toimivaa sovellusta. Kevään 2009 kokeissa toisena petolajina käytetty karvajalkapetopunkki (Hypoaspis aculeifer) on mahdollisesti tehokkaampi kuin harsosääskipetopunkki (Hyposaspis miles) kanalassa vallitsevissa olosuhteissa.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2010-01-31