Agro Living Lab

Kirjoittajat

  • Jussi Esala SeAMK, Maa- ja metsätalous, Ilmajoki, Ilmajoentie 525
  • Sanna Kankaanpää Seinäjoen Teknologiakeskus Oy, Tiedekatu 2, 60320 Seinäjoki

Avainsanat:

käytettävyys, käyttäjä, Living Lab, maatalous, maatalouskone

Abstrakti

Käytettävyys on tuotteen ominaisuus, joka määrittelee, kuinka hyvin tuote vastaa tavoiteltua käyttötarkoitustaan ja kuinka hyvin käyttäjä pystyy hyödyntämään tuotteen toimintoja. Hyvä käytettävyys havaitaan mm. tuotteen käytön helppoutena, nopeutena ja miellyttävyytenä. Valmistajan kannalta tällainen tuote vaatii vähemmän käyttökoulutusta ja ylläpitotukea. Käytettävyydeltään hyvän koneen suunnittelussa, käyttöönotossa ja tehokkaassa käytössä ihmisen ja tekniikan välisen vuorovaikutuksen ymmärtäminen on välttämätöntä. Tämä korostuu alkutuotannossa, jossa yksi käyttäjä joutuu käyttämään parhaimmillaan useita erityyppisiä koneita, koneyhdistelmiä ja laitteita vaihtelevissa käyttöympäristöissä, myös koneiden olleessa liikkeellä.
Living Lab on tutkimus-, kehitys- ja testausalusta, jossa aidossa tai aitoa ympäristöä imitoivassa käyttöympäristössä, käyttäjäkeskeisten tutkimusmenetelmien avulla voidaan mm. tunnistaa käyttäjätarpeita, rakentaa prototyyppejä sekä arvioida ja kehittää moniulotteisia ratkaisuja. Living Lab -toiminta on monialaista ja monitieteellistä ja voi poiketa eri alojen käytännön toteutuksissa huomattavastikin toisistaan. Myös maataloutta ja maaseutua sivuavia Living Labeja löytyy, mutta agroteknologian alalla konsepti on maailmanlaajuisestikin uusi.
Agro Living Lab –hankkeessa yhdistyvät käyttäjäkeskeisen suunnittelun sekä maa-, metsä- ja karjatalouden kehitystyö ja osaaminen. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Seinäjoen Teknologiakeskus Oy, Seinäjoen ammattikorkeakoulun maa- ja metsätalouden yksikkö sekä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. Hanke ajoittuu vuosille 2009-2011, ja toteutuksen kokonaisbudjetti on 570.000 euroa. Tavoitteena on edistää käyttäjälähtöisen suunnittelukulttuurin ja menetelmäosaamisen muodostumista maa-, metsä- ja karjatalouden teknologiayrityksiin sekä kehitysorganisaatioihin. Lisäksi tavoitteena on muodostaa Etelä-Pohjanmaalle agroteknologian käyttäjäverkosto, jonka avulla tuoteratkaisuja voidaan testata ja kehittää todellisissa olosuhteissa läpi koko tuotantoketjun ”pellolta-pöytään”. Hankkeen kohderyhmänä ovat agroteknologian myynti-, valmistaja- ja kehittäjäyritykset sekä alan tuotteita toiminnassaan hyödyntävät maa- ja metsätalousyrittäjät sekä urakoitsijat. Agro Living Lab tarjoaa yrityksille kustannustehokkaan mahdollisuuden uudistaa myynti-, asiakaspalvelu- ja tuotekehitystoimintaansa käyttäjälähtöisyyden keinoin.
Hankkeen pilottivaiheessa arvioitiin kahden maatalouskoneen käytettävyyttä. Ensimmäisen arviointi tehtiin puimurin lisälaitteelle ja toisessa tapauksessa kohteena oli tuoteprototyyppi, joka testin tuloksena päätyi jatkokehitykseen. Varsinaisen hankkeen alussa on pilotoitu käytettävyysarviointimenetelmiä eri tuotteilla. Hankkeen tulos syntyy käyttäjätutkimuksen ja käytettävyysarvioinnin kehittyneistä menetelmistä, käyttäjäverkostosta ja Agro Living Lab -palvelukonseptista.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2010-01-31