Elintarvikeketjun vastuullisuuden seitsemän ulottuvuutta

Kirjoittajat

  • Sari Forsman-Hugg MTT Taloustutkimus, Luutnantintie 13, 00410 Helsinki
  • Inkeri Pesonen MTT Biotekniikka- ja elintarviketutkimus, 31600 Jokioinen
  • Juha-Matti Katajajuuri MTT Biotekniikka- ja elintarviketutkimus, 31600 Jokioinen
  • Johanna Mäkelä Kuluttajatutkimuskeskus, PL 5, 00531 Helsinki

Avainsanat:

Vastuullisuus, yhteiskuntavastuu, elintarvikeketju, elintarvike, kuluttajat, sidosryhmät, sidosryhmädialogi, elinkaariajattelu, taloudellinen vastuu, sosiaalinen vastuu, ympäristövastuu

Abstrakti

Vaikka vastuullisuus on tunnistettu keskeiseksi strategiseksi painopisteeksi elintarvikealan
liiketoiminnassa, on vastuullisuus käsitteenä ja sen tarkempi sisältö tähän asti ollut jäsentymätön.
MTT:n, Kuluttajatutkimuskeskuksen ja viiden elintarvikealan yrityksen yhteisessä hankkeessa
(Elintarvikeketjun vastuullisuuden kehittäminen ja tuotteistaminen vuorovaikutuksessa sidosryhmien
kanssa) pohdittiin konkreettisesti, mitä vastuullisuus tarkoittaa elintarvikeketjun yhteydessä. Myös
vastuullisuuden mittaamista tarkasteltiin osana sisällön rakentamista ja vastuullisuuden
operationalisointia. Mittaamalla vastuullisuutta yritykset voivat kehittää, johtaa ja ohjata vastuullista
toimintaansa.
Tavoitteiden ja tutkimuskysymysten konkretisoitiin kolmen esimerkkituotteen (ruisleipä,
broilerituotteet ja margariini) ja niiden tuotantoketjujen avulla. Lähtökohtana oli pohtia ja arvioida
vastuullisuuden sisältöä ja kriteerejä jokapäiväisten perustuotteiden näkökulmasta. Vastuullisuuden
sisällön rakentamisen monivaiheinen prosessi kiteytyi kolmeen päävaiheeseen. 1) Tuotantoketjujen
avaaminen vastuullisuuden näkökulmasta, 2) Vuorovaikutteiset sidosryhmädialogit ja 3)
Vastuullisuuden kriteerien ja mittareiden rakentaminen. oli elintarvikeketjun vastuullisuuden sisällön
rakentaminen. Keskiössä ovat olleet vuorovaikutteiset ja osallistavat työpajat, joissa erilaisten ja eri
tahoja edustavien ihmisten näkemyksiä on voitu hyödyntää vastuullisuuden jäsentämisessä.
Tutkimus kiteytti elintarvikeketjun vastuullisuuden seitsemään ulottuvuuteen: ympäristö,
tuoteturvallisuus, ravitsemus, työhyvinvointi, eläinten hyvinvointi, taloudellinen vastuu ja
paikallisuus. Lisäksi kaikissa elintarvikeketjun vastuullisuuden ulottuvuuksissa ja niiden viestinnässä
on olennaista tuotantoketjun sekä siihen liittyvän tiedon läpinäkyvyys ja avoimuus.
Esimerkkituotteille ja niiden tuotantoketjuille laadittiin alustavat kriteerit ja mittarit yrityksen
vastuullisen toiminnan kehittämisen näkökulmasta. Mittareiden rakentamisen periaatteina olivat
elinkaariajattelu, avoimuus, tavoitteellisuus, strateginen vastuullisuus ja kestävä tuotekulttuuri.
Yrityksiltä saadun palautteen mukaan hanke on auttanut vastuullisuuden jäsentämisessä
yrityksissä. Vasta tulevaisuudessa on kuitenkin nähtävissä, miten esitetyt kriteerit soveltuvat
käytäntöön. Jatkotutkimusta tarvitaan muun muassa vastuullisuuden integroimisen mahdollisuuksista
osaksi liiketoimintaa ja yritysten johtamisjärjestelmää, vastuullisuuden mittaamisesta sekä
elinkaarilähtöisen mittaamisen laajentamisesta osaksi sosiaalista vastuuta. Mittaamisen tulisi palvella
paitsi työkaluna vastuullisen toiminnan kehittämisessä myös vastuullisten valintojen arvioinnissa ja
ohjauskeinojen suuntaamisessa. Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään ja jalostetaan eteenpäin yritysten
kanssa yhteistyössä toteutettavassa Vastuullisuuden konseptointi –jatkohankkeessa.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2010-01-31