Kestävää viherrakentamisen ja ennallistamisen kasvimateriaalia pohjoisille matkailualueille

Kirjoittajat

  • Henna Pihlajaniemi Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, PL 3000, 90014 Oulun yliopisto
  • Mirja Siuruainen Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, PL 3000, 90014 Oulun yliopisto
  • Kari Laine Thule-instituutti, Oulun yliopisto, PL 7300, 90014 Oulun yliopisto
  • Salla Kananen Lapin ammattiopisto, Luonto- ja ympäristöala, Metsäruusuntie 18, 96400 Rovaniemi
  • Sirkka-Liisa Peteri Lapin ammattiopisto, Luonto- ja ympäristöala, Metsäruusuntie 18, 96400 Rovaniemi
  • Aino Hämäläinen Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, PL 3000, 90014 Oulun yliopisto
  • Tuomas Kauppila Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, PL 3000, 90014 Oulun yliopisto

Avainsanat:

Kestävä kasvimateriaali, pohjoinen matkailuympäristö, viherrakentaminen

Abstrakti

Viherrakentamisen ja ennallistamisen kasvilajien valinta ja saatavuus on pohjoisen vaativissa kasvuolosuhteissa usein ongelma. Syksyllä 2007 päättyi laaja pohjoisille matkailualueille keskittynyt EU LIFE ympäristörahaston hanke Matkailualueet maisemalaboratorioina – Työvälineitä kestävän matkailun edistämiseen (LANDSCAPE LAB). Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha oli hankkeessa mukana yhtenä kumppanina ja toteutti yhteistyössä Lapin ammattiopiston luonto- ja ympäristöalan toimipisteen kanssa Kestävän viherrakentamisen ja ennallistamisen kasvimateriaali, (LABPLANT) osahankkeen. Osahankkeen tavoitteina oli etsiä ja valita pohjoiseen viherrakentamiseen ja ennallistamiseen sopivaa kasvimateriaalia, kehittää kasvien lisäysmenetelmiä ja tuottaa kestävää kasvimateriaalia, perustaa näytealueita pohjoisiin matkailukeskuksiin ja kirjoittaa opaskirja pohjoisen matkailuympäristön kestävistä kasveista.
Kestävien kasvien valinta perustui oleellisesti jo olemassa olevaan, aiemmista projekteista tulleeseen tietoon sekä Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ja Lapin ammattiopiston Metsäruusun toimipisteen kasvikokoelmiin. Esiteltävän kasvimateriaalin valinnan kriteerit olivat ilmastollinen kestävyys sekä käyttökelpoisuus pohjoisessa ympäristössä. Kasvimateriaali koostuu perinteisistä viherrakentamisen kasveista, luonnonkasveista ja potentiaalisista uusista viherrakentamisen kasveista. Osahankkeen aikana lisättiin yhteensä lähes sata eri lajia tai kantaa monivuotisia ruohokasveja, varpuja, pensaita ja puita.
Osatehtävän aikana perustettiin yhteensä kuusi näyteistutusaluetta, näistä kaksi Leville, kaksi Ylläkselle ja kaksi Pallakselle. Näytealueilla esitellään kasvien käyttöä erilaisissa pohjoisissa matkailuympäristöissä. Valmistunut opaskirja, Pohjoisen matkailuympäristön kestävät kasvit, kertoo pohjoisen ympäristön ja kasvien ominaispiirteistä sekä siitä, miten pohjoisen matkailukeskusten ympäristöistä voidaan kehittää viihtyisämpiä ja ekologisesti kestävämpiä. Opaskirjassa esitellään yli 300 pohjoisilla alueilla käyttökelpoista ja kestävää luonnon- ja viherrakentamisen kasvia lisäys- ja saatavuustietoineen.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2008-01-31