Puna-apilasäilörehun korjuuajan vaikutus maidon rasvahappokoostumukseen

Kirjoittajat

  • Aila Vanhatalo Kotieläintieteen laitos, PL 28, 00014 Helsingin yliopisto
  • Pirjo Pursiainen Kotieläintieteen laitos, PL 28, 00014 Helsingin yliopisto
  • Mikko Tuori MTT, Kotieläintuotannon tutkimus, Tervamäentie 179, 05840 Hyvinkää

Avainsanat:

punaapilasäilörehu, lypsylehmä, maidon rasvahappokoostumus

Abstrakti

Tutkimuksessa selvitettiin puna-apilasäilörehun
korjuuajankohdan vaikutusta maidon
rasvahappokoostumukseen. Apilarehujen syöntiä, sulavuutta ja maidontuotantovaikutusta koskevat
tutkimustulokset on esitetty aikaisemmin (Pursiainen ym. 2006). Koerehut tehtiin puhtaasta puna-apilanurmesta
ensikasvun aikaisesta (AA) ja myöhäisestä (AM) kehitysvaiheesta sekä näiden
jälkikasvuista (AAJ ja AMJ, vastaavasti). Kontrollina oli timotei-nurminatakasvustosta
aikaisessa
(TNA) ja myöhäisessä (TNM) kehitysvaiheessa tehty säilörehu. Rehut oli säilötty pyöröpaaleihin
muurahaishappopohjaista säilöntäainetta käyttäen. Tutkimus tehtiin 12 Ay-lehmällä
change over -kokeena,
jossa oli neljä kolmen viikon mittaista jaksoa. Lehmät jaettiin tuotoksen mukaan kahteen
blokkiin (23
kertaa poikineet ja ensikot) ja ne saivat säilörehua vapaasti. Viljarypsipohjaista
väkirehua annettiin 10.5 (useasti poikineet) tai 8.4 kg/pv (ensikot).
Koekäsittelyiden välillä ei ollut eroja energiakorjatussa maitotuotoksessa tai maidon
rasvapitoisuudessa. Apilasäilörehuruokinta vaikutti kuitenkin selvästi maidon rasvahappokoostumukseen.
Se lisäsi kerta- ja
monityydyttymättömien rasvahappojen ja vähensi palmitiinihapon
(C16:0) osuutta maitorasvassa heinäkasviruokintoihin verrattuna. Apilaruokinta lisäsi erityisesti α-linoleenihapon
(18:3 n3)
osuutta maitorasvassa (0.87 (AA), 0.67 (AM), 0.92 (AAJ), 0.93 (AMJ), 0.44
(TNA) ja 0.48 % (TNM)) vaikutuksen ollessa suurempi lehmien syödessä apilan jälkikasvu- kuin
ensikasvurehuja. Sen osuus maitorasvassa oli myös suurempi lehmien syödessä apilan ensikasvusta
aikaisin korjattuja säilörehuja myöhään korjattuihin rehuihin verrattuna. Tulokset vahvistavat
tutkimusprojektin aikaisemmassa kokeessa saatuja tuloksia puna-apilan
edullisesta vaikutuksesta
maidon rasvahappokoostumukseen.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2008-01-31