Lectio praecursoria
Practices in Medical device innovation: Navigation and Enactment as Social Practice Trades
Abstrakti
Tämä organisaatio- ja innovaatiojohtamisen tutkimuksen alan akateeminen väitöskirja keskittyy korkeasti koulutettujen, moniammatillisten innovaatiotyöntekijöiden toimintatapoihin lääkinnällisen laitteen varhaisen vaiheen innovoinnin aikana. Innovaatiotyötä lähestytään käytäntöteorian näkökulmasta ja tutkimuksessa kartoitetaan sosiaalisia käytäntöjä ja niihin kytkeytyviä jännitteitä. Väitöskirjan empiirisessä tutkimuksessa tarkastellaan käytäntöjen kautta, miten moniammatilliset innovaatiotyöntekijät neuvottelevat ja ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Väitöskirjan tuloksena ehdotetaan, että innovaatiotyö muotoutuu sosiaalisissa käytännöissä, joissa yksilötasolla ilmaantuvat ja muotoutuvat käytännöt kytkeytyvät organisaatiotason laajoihin teemoihin. Tutkimuksen keskeinen käsite on sosiaalisen käytännön vaihtaminen (social practice trade), joka kuvaa moniammatillisen innovaatiotyöntekijän sopeutumista laajoihin organisaatiotason odotuksiin ja yksilötason käytäntöihin neuvotellen näiden kahden tarkastelutason välillä. Väitöskirjan tuloksena osoitetaan, että sosiaalisen käytännön vaihtaminen ohjaa navigointia moniammatillisessa innovaatiotyössä ja kietoo yhteen laajoja organisaatioteemoja ja luontaisia käytännöllisen toiminnan orientaatioita. Väitöskirjan lopussa esitetään käsitteellinen viitekehys, joka kuvaa sosiaalisen käytännön vaihtamisen risteymäkohtia, ja analyyttinen työkalu vaihtamisen arviointiin.
10
Empiirinen tutkimus tehtiin uuden lääkinnällisen laitteen tuotekonseptoinnissa ja asiakkaiden kanssa suoritetuissa iteratiivisissa testausprosesseissa tuotekehityksen alkuvaiheessa. Tarkastellulla ryhmällä oli kaksi toimintapaikkaa: päivittäinen työ toimistoympäristössä ja käynnit sairaalassa, joita järjestettiin kliiniseen ympäristöön tutustumista ja sairaalahenkilökunnan kanssa tehtävää yhteissuunnittelua varten. Tutkimus toteutettiin etnografisena tutkimuksena, jossa tutkija oli tutkittavan innovaatioyhteisön jäsen. Tutkimusaineisto koostuu haastatteluista, etnografisista päiväkirjamerkinnöistä, valokuvista ja kenttämateriaalista. Tutkija osallistui innovaatiotyöhön ja havainnoi organisaation jäseniä, tilaa ja käytäntöjä. Materiaali välittyy lukijalle etnografisissa tarinoissa ja runsaissa työn kuvauksissa toimistosta ja sairaalakäynneiltä. Tutkimusaineisto analysoitiin laadullisin menetelmin abduktion, hermeneuttisen pohdinnan ja refleksiivisyyden avulla.
Tutkimus tuo uutta tietoa lääketieteellisten laitteiden innovointia käsittelevään tutkimukseen ja käytäntöteoreettiseen tutkimukseen. Käytännön johtopäätöksenä tutkimus lisää ymmärrystä innovaatiotyön arjen sosiaalisista käytännöistä ja miten ne ohjaavat innovaatiotyötä.
Viittaaminen
Copyright (c) 2024 Kristina Leppälä
Tämä työ on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen Julkinen -lisenssillä.