Elämä, kuolema ja vapaamuurarius – William Morganin ruumis

Kirjoittajat

  • Michael A. Davis University of Cincinnati

Abstrakti

Syyskuussa 1826 tapahtunut William Morganin salaperäinen katoaminen oli eräs Yhdysvaltain historian kiistellyimmistä ratkaisemattomista kuolemantapauksista. Morgan oli elämässään epäonnistunut muurari ja liikemies, jonka hahmosta tuli kiinnekohta kokonaiselle sukupolvelle amerikkalaisessa politiikassa ja kulttuurissa. Morgan kohtasi kuolemansa jouduttuaan entisten vapaamuurariveljiensä sieppaamaksi ja todennäköisesti myös murhaamaksi New Yorkin osavaltion länsiosissa; tapahtuman taustalla olivat Morganin uhkaukset paljastaa vapaamuurarijärjestön salaisuudet sanomalehdistölle.

Paikalliset vapaamuurarit yrittivät myös myötävaikuttaa Morganin sieppauksesta syytettyjen henkilöiden oikeudenkäynteihin. Lopputuloksena oli sarja lieviä tuomioita, valamiehistön pattitilanteita ja vapauttamisia, joiden lietsoman raivokkaan reaktion seurauksena syntyi järjestäytynyt Amerikan vapaamuurariuden vastainen puolue, American Anti-Masonic Party. Seuranneina vuosikymmeninä Morgankohotettiin vapaamuurarien vastustajien keskuudessa marttyyriksi, siinä missä vapaamuurarit esittivät hänet roistona. Vaikka vapaamuurariuden vastaisen puolueen syntyä on käsitelty viime aikoina paljon, on Morganin kuolemaan johtaneita olosuhteita ja hänen kuolemansa ympärille rakennettuja kilpailevia kertomuksia arvioitu tutkimuksessa toistaiseksi vain vähän.

Yhteisönsä valtaapitävät haastaneena köyhänä miehenä Morgan mitä todennäköisimmin päätti päivänsä vapaamuurarien murhaamana. Kuolemansa myötä hänestä tuli suurempi hahmo kuin mitä hän oli eläissään ollut, sekä vihamiestensä että ihailijoidensa keskuudessa. Morganin kuoleman myötä vapaamuurarijärjestö joutui Yhdysvalloissa pysyvästi puolustusasemiin. Amerikkalaisten vapaamuurarien kertomuksissa Morgan on jäänyt synkäksi hahmoksi, joka muodostaa täydellisen vastakohdan vapaamuurariuden vastustajien luomalle sankarillisen kristillisen marttyyrin perikuvalle

Kirjoittajan esittely

Michael A. Davis, University of Cincinnati

Michael A. Davis, Ph.D, is a historian from the University of Cincinnati. His research interests include the history of American anti-Masonry and the anti-power politics of the 19th century United States.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2023-08-10

Numero

Osasto

Tutkimusartikkelit