Työntekijöiden kokeman koulutustarpeen arvioiminen

Kirjoittajat

  • Vappu Salo

Avainsanat:

koulutustarve, osaamistarve, kotipalvelun työntekijät

Abstrakti

Artikkelin tavoitteena oli paneutua teorialähtöisesti koulutustarpeiden arviointiin sekä tuoda esille tutkittua tietoa niistä koulutustarpeista, joita kotipalvelun työntekijöillä oli liittyen iäkkäiden ruokailuun ja ravitsemukseen. Tutkimuksen tarkoituksena oli tuoda esiin niitä mahdollisuuksia, joilla voidaan käytännössä tukea työntekijöiden ammatillista kasvua. Kotipalvelun työntekijöillä tarkoitettiin tässä tutkimuksessa iäkkäiden kanssa työskenteleviä lähihoitajia, kodinhoitajia ja muita vastaavan tutkinnon suorittaneita tai vastaavan osaamisen omaavia henkilöitä. Tutkimuksessa haastateltiin 19 kotipalvelun työntekijää. Koulutustarpeiden arvioinnin teoreettisena viitekehyksenä toimi Scissonsin (1982) tarvearvioinnin luokittelu. Koetulla koulutustarpeella tarkoitettiin yksilökeskeistä tarvearviointia. Scissonsin (1982) malli valittiin tutkimuksen teoreettiseksi lähtökohdaksi, koska siinä huomioidaan laadullisesta näkökulmasta työntekijöiden koulutustarve oman työn kontekstissa. Kotipalvelun työntekijöiden arvioiden mukaan eniten koulutusta kaivattiin erityisruokavalioihin, ravitsemuksen erilaisiin osa-alueisiin, ruokailuun liittyviin käytännön toimiin sekä lääkkeiden ja ruoan yhteensopivuuteen.

Osasto
Tiedeartikkelit

Julkaistu

2022-03-01

Viittaaminen

Salo, V. (2022). Työntekijöiden kokeman koulutustarpeen arvioiminen. Ammattikasvatuksen aikakauskirja, 14(1), 47–58. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/akakk/article/view/114448