“Kaikki lähtee vuorovaikutuksesta” – Varhaiskasvatuksen ammattilaisten kieli-, kulttuurija katsomuspedagoginen osaaminen
Avainsanat:
varhaiskasvatus, ammatillinen osaaminen, kieli-, kulttuuri- ja katsomuspedagogiikka, vuorovaikutusAbstrakti
Tässä artikkelissa tarkastellaan, millaista on varhaiskasvatuksen ammattilaisten kieli-, kulttuuri- ja katsomuspedagoginen osaaminen ja miten sitä tulisi vahvistaa. Tutkimustehtävänä oli selvittää, miten ammattilaiset kuvaavat omaa ammatillista kieli-, kulttuuri- ja katsomuspedagogista osaamistaan suhteessa lapsiin ja huoltajiin. Lisäksi selvitettiin yksilö- ja tiimitason tietoja ja taitoja, joita heillä on kieli-, kulttuuri- ja katsomuspedagogiikan toteuttamiseen ja kehittämiseen. Tutkimusaineisto on kerätty varhaiskasvatuksen opettajina toimivilta ammattilaisilta (N = 10) fokusryhmähaastatteluina. Tutkimusaineisto on osa laajempaa “Avaimia yhteiseen ymmärrykseen” -tutkimushanketta, jossa tarkastellaan inkluusion, osallisuuden ja moninaisuuden hyviä käytäntöjä varhaiskasvatuksessa.
Tutkimustulosten perusteella ammattilaisten kieli-, kulttuuri- ja katsomuspedagogisessa osaamisessa korostuvat moninaiset vuorovaikutustaidot: lasten ja ammattilaisten välinen vuorovaikutus, huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö, sekä tiimin ja henkilöstön keskinäinen vuorovaikutus. Vuorovaikutuksessa lasten ja perheiden kanssa painottuu yksilöllinen kohtaaminen. Luottamuksen rakentamisessa ja kohtaamisten onnistumisessa eri kieli- ja kulttuuritaustaisella henkilöstöllä on osaamista vahvistava merkitys. Ammattilaisten reflektio- ja tiimitaidot sekä tiimin sitoutuminen työhön ovat keskeisiä osaamista kehittäviä tekijöitä pedagogiikan toteuttamisessa. Myös työn jousto- ja muuntautumiskyky tunnistetaan osaamisessa olennaiseksi. Ammattilaisten vahva kieli-, kulttuuri- ja katsomuspedagoginen osaaminen on investointi varhaiskasvatuksen inklusiiviselle tulevaisuudelle.