Bidrag

Logga in eller Registrera dig för att skicka in ett bidrag.

Checklista vid insändning av bidrag

Som en del av insändningsprocessen måste författare kryssa för att bidraget uppfyller följande krav. Bidrag som inte uppfyller kraven kan komma att skickas tillbaka till författaren.
  • Artikeln har inte publicerats tidigare. Det finns inte heller att granska i någon annan tidskrift (i så fall kommer det att förklaras för chefredaktören i kommentarerna).
  • Filen som ska skickas är i något av följande filformat: Microsoft Word, OpenOffice eller RTF.
  • Den permanenta URL-adressen till källor är markerad i de källor där det är möjligt att markera den.
  • Texten är skriven med teckenstorlek 12 och radavstånd 1,5. Betoningen är i kursiv stil.
  • Alla bilder, figurer och tabeller placeras i texten och ingår även som separata bildfiler.
  • Publikationen följer stilen och de bibliografiska reglerna i författarens riktlinjer.

Riktlinjer för författare

Publikationstyper

Informaatiotutkimus publicerar skrifter inom sitt eget och närliggande vetenskapsområden. De skrifter som publiceras kan vara t.ex. (inom parentes klassificeringen för publikationstyp enlig undervisnings- och kulturministeriets insamling av publikationsuppgifter):

  • artiklar (A1/A2)
  • översiktsartiklar (B1)
  • intervjuer (B1)
  • debattinlägg (B1)
  • rapporter (B1)
  • bokpresentationer och -recensioner (B1)
  • skrifter som presenterar Föreningens för informationsforskning verksamhet (B1)
  • sammandrag av doktors- och licentiatavhandlingar i informationsvetenskap (B1)
  • nyheter från vetenskapliga möten och ny litteratur inom vetenskapsområdet (B1)

Publikationsspråket

Tidskriften publicerar material på finska, svenska och engelska. I artiklar och artikelliknande översikter bör ett engelskt sammandrag på max. 150 ord ingå. Amerikansk eller brittisk stavning kan användas men användningen bör vara konsekvent. Tidskriften erbjuder inte översättnings- eller språkgranskningstjänster.

Publikationens struktur

Sammandrag/abstrakt och författaruppgifter (namn, e-postadress, eventuell institutionstillhörighet och eventuell ORCID iD) anges i början av artikeln.

Rekommenderad längd är cirka 5 000 ord (inklusive sammandrag), men även längre manuskript kan erbjudas till tidskriften. Vid behov kan redaktionsrådet be att materialet förkortas.

Färdiga manuskript kan sändas endera via tidskriftens OJS-system. Formaterad version:

  • fontstorlek 12
  • radavstånd 1,5
  • rubriknivåer tydligt markerade
    • rubriknivå 1: storlek 16 bold
    • rubriknivå 2: storlek 14 bold
    • rubriknivå 3: storlek 12 bold
  • texten formaterad, med kursivering, indrag etc.
  • tabellerna på sina rätta platser
  • tabeller och figurer sänds också som skilda JPEG- eller PNG-bildfiler så att filens bredaste sida är 2 000 px
  • tabellers och figurers maxbredd är 14 cm

Tillsammans med manuskripten bör även metadata anges:

  • författarnas kontaktuppgifter (e-postadress, bakgrundsorganisation) och ev. ORCID iD (se även forskar-id.fi)
  • c. 4–8 indextermer, gärna ur ALLFO-ontologin (om passande ämnesord inte finns i ALLFO rekommenderar vi att ett förslag på indexterm ges, för att aktuell terminologi ska införas i ALLFO).

Referensser och litteraturförteckningen

Referenser anges i texten i formen namn-år, t.ex. (Crane 1972, 25).

Litteraturförteckningen uppgörs i alfabetisk ordning enligt författarnamn (eller vid behov enligt namn på samfund eller titel). Det rekommenderas att man följer APA:s referenshanteringspraxis.

Källor i elektronisk form bör anges med den adress där ifrågavarande källa kan hittas. Om källan har flera adresser är det bra att använda s.k. permanenta adresser och identifikatorer som DOI, handle eller URN. Även en vanlig webbadress kan anges i källhänvisningen om permanent adress inte finns att tillgå. Då man använder vanliga webbadresser bör även det datum, då de använda uppgifterna funnits tillgängliga på den ifrågavarande adressen, anges.

Exempel på webbadresser:

Om man vid skrivskedet använt sig av ett referenshanteringsprogram som Refworks, Mendeley eller Zotero, underlättas redaktionens arbete om referenserna vid sidan av den slutliga versionen av texten sänds till ombrytning som en överföringsfil i referenshanteringsverktyget. Passande filformat är BibTeX, RIS eller Endnote XML.

Referentgranskning

Artiklarna genomgår en anonym referentgranskning. Övriga typer av bidrag godkänns av huvudredaktören tillsammans med redaktionsrådet och vid behov anlitas experter utanför redaktionsrådet.

Vid referentgranskningsprocessen granskas materialets täckning och hantering av den teoretiska referensramen, validiteten och reliabiliteten i genomförandet av forskningen samt resultatens originalitet och nyhetsvärde i förhållande till tidigare forskning på ett för vetenskapsområdet vedertaget sätt.

Varje manuskript granskas av två eller flera granskare. Vid valet av granskare läggs vikt vid kännedom om respektive manuskripts ämne och metod. Granskarna väljs utanför redaktionsrådet och är i regel experter som disputerat inom informationsvetenskap. En av granskarna kan om manuskriptets innehåll eller metod så kräver även företräda något annat vetenskapsområde eller ingå i redaktionsrådet.

Författarna erhåller utlåtandet inom sju veckor efter att manuskriptet emottagits.

Tidskriften använder sig av Vetenskapliga samfundens delegations (VSD) märke för kollegialt granskade vetenskapspublikationer. Tidskriften har i sin verksamhet förbundit sig att följa Förbundets för vetenskapspublicering i Finland referentgranskningsanvisningar  samt principer enligt den Forskningsetiska delegationens (TENK) God vetenskaplig praxis-anvisningar.

Tidskriften lagrar regelbundet för sin egen del (i pappersform eller elektroniskt) all väsentlig information och dokument som gäller granskningsprocessen för de manuskript som godkänts för referentgranskning.

För manuskript som referentgranskats men inte godkänts för publicering lagras de namn på författarna som nämns i publiceringsförslaget samt manuskriptets titel och referentgranskarnas namn. För publicerade manuskript lagras åtminstone upphovspersonernas  publiceringsförslag, granskarnas utlåtanden samt de beslut redaktionen sänt till upphovspersonerna gällande publiceringsbesluten.

Den lagrade informationen är inte offentlig och rapporteras inte regelbundet till VSD. Tidskriften har dock förbundit sig att vid behov leverera information och dokument gällande enskilda artiklars referentgranskning till VSD eller TENK.

Efter granskningen

För ombrytning bör levereras endast slutliga och korrekturlästa texter. Före publicering av godkända artiklar bör författarna förbinda sig att följa ömsesidiga avtal om upphovsrätt.

Efter att manuskriptet godkänts för publicering ombryter redaktionssekreteraren det och levererar det till författarna för korrekturläsning. Före publicering sänds till författarna ett korrektur, som rättat bör returneras till redaktionssekreteraren snarast möjligt.

Anvisningen för bedömaren

Utlåtandena bör sändas till huvudredaktören senast en månad efter att manuskriptet mottagits. I utlåtandena bör ingå en allmän värdering av artikeln och förändrings- och förbättringsförslag framförs, eller så underkänns artikeln.

Huvudredaktören granskar de föreslagna ändringarna och deras förverkligande, samt sänder vid behov artikeln för en ny granskning. 

Manuskripter av redaktionsrådet

Även medlemmar av redaktionsrådet kan erbjuda bidrag till tidskriften, men huvudredaktören kan inte fungera som författare till en referentgranskad artikel (A1/A2). De skrifter som författats av en redaktionsrådsmedlem genomgår normalt referentgranskningsförfarande, men författaren utesluts ur diskussionerna kring materialet inom redaktionsrådet.

Integritetspolicy

De namn och e-postadresser som används på den här tidskriftens webbplats kommer endast att användas för tidskriftens arbete och inte göras tillgängliga för något annat syfte eller till tredje part.

Läs Journal.fi-tjänstens dataskyddsbeskrivning. Publikationen fungerar som gemensam registerhållare tillsammans med Vetenskapliga samfundens delegation enligt registerbeskrivningen.