Call for Papers: Lähikuva 2/2024: Sota

2023-04-28

Lähikuva 2/2024: Sota

Audiovisuaaliset mediat ovat tallentaneet, uutisoineet, muokanneet ja tarinallistaneet sotaa 1900-luvulta alkaen. Modernin ajan sota on itsessään leimallisesti teknologiaa, missä audiovisuaalisilla medioilla on ollut tärkeä roolinsa. Toisen maailmansodan uutisfilmit tarjosivat niin sotilaille kuin siviileille sensuurin läpi suodatettua uutisointia ja viihdettä. Vietnamin sota osoitti kertaheitolla, miten monitoimijainen media toi sodan ihmisten olohuoneisiin. Sittemmin reaaliaikaisesta television mediasyötteestä tuli keskeinen sodankäynnin osa-alue. Sosiaalisen median aikakaudella sodan välittämisen kenttä on kirjaimellisesti räjähtänyt silmillemme, kuten olemme Ukrainan sodan tapauksessa alusta asti nähneet.

Lähikuvan numero 2/2024, ”Sota”, lähestyy audiovisuaalisuuden ja sodan moniulotteisia suhteita muun muassa seuraavien kysymysten avulla: 

Miksi sodat syttyvät ja miten niitä perustellaan mediavälitteisesti?

Miten sodankäyntiä representoidaan?

Keitä ovat sodan toimijat, myös siviiliväestössä? Miten audiovisuaalisuuden ja sodan yhdistelmä sukupuolittaa ihmisiä?

Miten sodan ympäristöön jättämiä jälkiä dokumentoidaan? Onko sodan kuvastossa toislajisuutta?

Miten sotaa dokumentoidaan? Entä viihteellistetään ja kaupallistetaan eri medioissa elokuvista peleihin ja kaikkeen muuhun ajanvietteeseen?

Miten sotia merkityksellistetään ja politisoidaan varsinaisen konfliktin ulkopuolella esimerkiksi sosiaalisessa mediassa?

Tässä vain muutamia esimerkkejä aiheista, joiden kautta sotaa voi lähestyä!

Voit tarjota teemanumeroon tutkimusartikkelia, katsausta, näkökulmatekstiä, haastattelua tai aiheeseen liittyvää kirja-arviota. Ohjeet kirjoittajalle löytyvät osoitteesta: https://journal.fi/lahikuva/about/submissions

Pyydämme kiinnostuneita lähettämään otsikon, abstraktin ja tiedon tekstityypistä numeron toimittajille (riihaa@utu.fi, sijula@utu.fi, rarema@utu.fi ja mamaos@utu.fi) 12.5.2023 mennessä.

 

Lähikuva on elokuvan ja mediakulttuurin tutkimukseen keskittynyt tieteellinen aikakauslehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sitä julkaisee Lähikuva-yhdistys.

Jufo-luokitus: 2

 

Aikataulu:

- kaikki ehdotukset 12.5.2023 mennessä

- kaikki hyväksynnät 31.5. 2023 mennessä

- valmiit käsikirjoitukset tutkimusartikkeleista sekä katsauksista 15.12.2023 mennessä

- vertaisarvioidut käsikirjoitukset valmiina 14.4.2024 mennessä

- katsaukset ja näkökulmat 30.4.2024 mennessä

- ilmestyy kesäkuussa 2024

 

Numeron toimittajat: Riina Haanpää, Simo Laakkonen, Rami Mähkä ja Marika Österlund.

 

Lisätietoja:

Rami Mähkä

rarema@utu.fi

0503446090