Call for Papers: Lähikuva 3/2024: Video

2023-09-12

CFP Lähikuva 3/2024: Video

Vuonna 2005 suosioon ponkaissut YouTube ja hieman myöhemmin aloittanut Justin.tv tekivät nettivideoiden katselusta ja jakamisesta suositun huvin. Laajakaistayhteyksien parannuttua 2010-luvulla myös streamaus eli videoiden suoratoisto alkoi yleistyä. Mobiililaitteisiin suunnitellut ja kestoltaan rajatut videot sen sijaan ovat varsin uusi ilmiö nykyisestä levinneisyydestään huolimatta. YouTuben, Vinen, Snapchatin, Instagramin ja TikTokin tapaiset sovellukset ovat kukin osaltaan rakentaneet tämänhetkistä somevideokulttuuria. Nyt suosituissa lyhytvideoissa näkyy siirtymä ala- ja harrastuskulttuureista kohti ammattimaisempia ja kaupallisempia tuotannon ja kulutuksen kehiä.

Videosisältö on monessa somepalvelussa keskeisessä roolissa, mutta eri alustojen mahdollistamat kytkeytymisen, verkostoitumisen ja vuorovaikutuksen asteet vaihtelevat. Videoiden tuotanto ja jakaminen eivät myöskään rajoitu vain sosiaaliseen mediaan. Nykyinen videokulttuuri nojautuu samaan aikaan sekä audiovisuaalisen kulttuurin pitkiin perinteisiin että internetin tuomiin uusiin teknologisiin mahdollisuuksiin. Tämä videoihin liittyvä kahtalaisuus tuottaa kiinnostavan lähtökohdan aihepiiriin liittyvälle tutkimukselle.

Videoiden suuren suosion takia niihin liittyvälle tutkimukselle tarvitaan tilaa ja näkyvyyttä. Kutsumme tähän Lähikuvan numeroon videoihin – joko sosiaalisessa mediassa jaeltuihin tai muuten julkaistuihin – liittyviä tekstejä. Videoilmaisu ymmärretään tässä yhteydessä laajasti. Lähikuva haluaa antaa tilaa tutkimukselle ja näkökulmille, jotka keskittyvät esimerkiksi videoiden audiovisuaaliseen estetiikkaan (mm. pystykuva, filtterit, kerroksellisuus), kerrontaan (mm. uudet genret, dialogisuus) tai tuotannon ja kulutuksen käytäntöihin (mm. algoritmit, editointimahdollisuudet, katselun yksityistyminen).

Lähikuvan numeroon tarjottavat tekstit voivat käsitellä esimerkiksi:

  • Sosiaalisen median videoilmaisua ja -estetiikkaa
  • Uutisvideoiden ja -inserttien tuotantoa hybridimediassa
  • Mainosvideoita monimediaalisessa ympäristössä
  • Kokeellisia videoita ja lyhytelokuvia
  • Musiikkivideoiden muuttuvia esitysmuotoja ja konteksteja
  • Lyhytvideoiden merkitystä julkisen ja yksityisen sektorin viestinnässä
  • Lyhytvideoita aktivismin ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineenä
  • Videoilmaisun historiallisia lähtökohtia ja kehityskulkuja
  • Videon analyysin metodeja.

Lähikuva (Jufo-luokitus 2) julkaisee vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleja, katsausartikkeleita, näkökulmatekstejä, haastatteluja ja kirja-arvioita (tarkemmat kirjoitusohjeet: https://journal.fi/lahikuva/about/submissions).

Video-teemanumeroon 3/2024 tarjottavien tekstien abstraktit, otsikot ja kirjoittajan/kirjoittajien yhteystiedot pyydämme lähettämään sähköpostilla numeron toimittajille 15.10.2023 mennessä. Valmiit vertaisarvioitavat artikkelit tulee toimittaa journal.fi -portaalin kautta 15.2.2024 mennessä. Muut numeroon tulevat tekstit tulee toimittaa 31.3.2024 mennessä. Numero julkaistaan alkusyksystä 2024.

Numeron toimittavat