Call for Papers: Lähikuva 3/2025: Audiovisuaalinen metsä
Metsien kulttuurinen, taloudellinen ja ekologinen merkitys on valtava, mutta kuinka metsät näkyvät audiovisuaalisessa kulttuurissa? Niin olennainen osa kuin metsät ovatkin jonkinlaista suomalaisuuden kertomusta, ovatko ne jääneet vain taustaksi muille, tärkeämmiksi koetuille aiheille? Entä mikä tai millainen on elokuvallinen metsä?
Lähikuvan metsään keskittyvä teemanumero etsii audiovisuaalisia esityksiä puista ja metsistä. Näkökulma näihin metsiin voi olla esimerkiksi posthumanistinen, poliittinen tai historiallinen: metsät ovat monen ekologisen ja inhimillisen ilmiön ytimessä, mutta miten tämä moninaisuus näkyy niiden elokuvallisissa esityksissä? Aiheet voivat kytkeytyä esimerkiksi metsien suojeluun, metsäaktivismiin, metsätöihin tai metsätalouteen. Onko metsien esittäminen muuttunut ilmastonmuutoksen edetessä ja monimuotoisuuden huvetessa?
Metsät ovat myös keskeinen osa monen lajityypin kerrontaa. Kauhuelokuvissa puiden lomassa väijyy monesti yliluonnollinen pahuus, fantasiaelokuvien ja animaatioiden metsäkuvaukset juontuvat usein kansantaruihin. Miten näitä metsiä tuotetaan, ja onko niiden roolina vain mukautua kerrotun tarinan tarpeisiin? Thaimaalainen elokuvatutkija Graiwoot Chulphongsathorn on ehdottanut elokuvallisen metsän ymmärtämistä verkostona ihmisten, ei-inhimillisen maailman ja muiden voimien välillä (The Cinematic Forest and Southeast Asian Cinema. Journal of Cinema and Media Studies vol 60:3). Millainen audiovisuaalinen kerronta voi vastata tällaiseen metsän määritelmään?
Artikkelit voivat käsitellä esimerkiksi seuraavia aineistoja:
- Fiktioelokuvan ja tv-sarjojen metsät
- Dokumenttielokuvan ja television luontodokumenttien metsät
- Sosiaalisen median audiovisuaaliset esitykset metsistä
- Pelimaailmojen audiovisuaaliset metsät
- Kokeellisen elokuvan ja mediataiteen teokset puista ja metsistä
Voit tarjota teemanumeroon tutkimusartikkelia, katsausta, näkökulmatekstiä, haastattelua tai aiheeseen liittyvää kirja-arviota. Ohjeet kirjoittajalle löytyvät osoitteesta: https://journal.fi/lahikuva/about/submissions
Pyydämme kiinnostuneita lähettämään otsikon, abstraktin ja tiedon tekstityypistä numeron toimittajille Kristiina Koskiselle (kristiina.koskinen@ulapland.fi) ja Kaisa Hiltuselle (kaisa.e.hiltunen@jyu.fi) 14.6.2024 mennessä.
Valmiit vertaisarvioitavat artikkelit tulee toimittaa journal.fi -portaalin kautta 15.2.2025 mennessä. Muut numeroon tulevat tekstit tulee toimittaa 31.3.2025 mennessä. Numero julkaistaan alkusyksystä 2025.