Call for Papers: Lähikuva 2/2026: Utopia/dystopia

2025-03-19

Utooppiset ja dystooppiset visiot ja mielikuvat ovat ajankohtainen aihe yhtäkkiä hyvin arvaamattomaksi muuttuneessa maailmassamme. Taide ja viihde ovat aktiivisesti osallistuneet utopian ja dystopian kuvitteluun, sanoittamiseen ja audiovisualisointiin. Lähikuvan Utopia/dystopia-teemanumero pureutuukin toiveiden ja pelkojen audiovisuaalisiin ilmenemismuotoihin. Numero pyrkii vastaamaan, mistä puhumme, kun puhumme utopiasta ja dystopiasta audiovisuaalisessa kulttuurissa. Molemmista termeistä on tullut vakiintuneita käsitteitä kielestä ja kulttuurista toiseen. Erityisen tyypillisiä ovat niiden muodot ”utooppinen” ja ”dystooppinen”, joilla viitataan kohti unelmaa tai painajaista, vähintään mielikuvituksen tasolla, kulkevaan ajatteluun ja toimintaan.

Audiovisuaalisessa kulttuurissa utopia ja dystopia liitetään varsinkin tieteisfiktioiden tulevaisuusvisioihin, joissa dystopioilla on ollut suurempi painoarvo kuin utopioilla.

Joskus usko utopiaan voi kääntyä tosiasialliseksi dystopiaksi. Näin käy esimerkiksi suomalaiselokuvassa Ikitie (Antti-Jussi Annila, 2017), jossa joukko amerikansuomalaisia muuttaa 1930-luvulla Neuvostoliittoon luomaan ideaaliyhteiskuntaa. Utopiasiirtolaisten kokemuksia kuvaa myös Filmihalli Oy:n tuottama dokumenttielokuva Colonia Finlandesa (Mika Haavisto & Antti Välikangas, 2006). Elokuva kertoo 1900-luvun alussa Latinalaiseen Amerikkaan lähteneistä suomalaisista ja heidän jälkeläisistään, jotka joutuivat taistelemaan luonnonvoimien ja taloudellisten paineiden alla, mutta saivat vastapainoksi itsenäisen ja vapaan elämäntavan.

Utopia/dystopia-numeroon tarjotut tekstit voivat käsitellä laaja-alaisesti utopioiden ja dystopioiden erilaisia representaatioita audiovisuaalisessa kulttuurissa – tieteiselokuvassa, dokumenttielokuvissa, televisiosarjoissa, tietokonepeleissä tai sosiaalisen median alustoilla. Voit käyttää vapaasti mielikuvitustasi teeman suhteen. Oleellista kuitenkin on, että audiovisuaalisuudella on tarkastelussa keskeinen tutkimuksellinen merkitys.

Numeron toimittajat: Kimmo Ahonen, Riina Haanpää, Rami Mähkä ja Onerva Puhakka.

Pyydämme lähettämään max. yhden sivun pituiset artikkeliabstraktit Onerva Puhakalle (onerva.puhakka@utu.fi). Mahdolliset kysymykset voi osoittaa Rami Mähkälle (rarema@utu.fi), joka toimii numeron yhteyshenkilönä.

Lue huolella Lähikuvan kirjoitusohjeet: https://journal.fi/lahikuva/about/submissions.

Muista kertoa selkeästi, tarjoatko numeroon tutkimus-, katsaus- vai näkökulma -artikkelia. Myös kirja-arviot ovat erittäin tervetulleita!

Teemanumeron aikataulu:

- ehdotukset 30.4.2025 mennessä

- hyväksynnät 15.5. 2025 mennessä

- tutkimusartikkelien käsikirjoitukset 1.11.2025 mennessä

- katsausten, näkökulmien ja haastattelujen käsikirjoitukset 1.2.2026 mennessä

- numero ilmestyy kesäkuussa 2026

Lähikuva on Jufo2-tason suomalainen tieteellinen aikakauslehti, jota julkaisee Lähikuva-yhdistys. Tutustu Lähikuvaan ja sen aiempiin numeroihin: https://journal.fi/lahikuva.