Call for papers: Lähikuva 2/2017, Pohjoismainen elokuva
Pohjoismainen elokuva on saanut viime vuosina runsaasti huomiota niin mediassa kuin elokuvatutkimuksessakin. Monessa maassa pohjoismaisuus on tänä päivänä lupaus sisällöstä, jopa elokuvan laadun tae. Tilanne oli edeltävän kerran tällainen mykkäkaudella. Koska pohjoismainen elokuva kiinnostaa kansainvälisesti, huomattavat tiedekustantajat julkaisevat aiheesta niin monografioita kuin artikkelikokoelmiakin. Tästä huolimatta Suomessa on kiinnitetty verrattain vähän huomiota siihen, että Pohjoismaiden välisen vuorovaikutuksen tuloksena on syntynyt geokulttuurinen alue, jonka elokuvakulttuurissa on myös yhteisiä piirteitä.
Lähikuva-lehden tuleva teemanumero nostaa esille pohjoismaista elokuvaa käsitteleviä artikkeleita sekä teemaan liittyviä katsauksia, raportteja, haastatteluja ja kirja-arvosteluja.
Numeroon haetaan tekstejä, jotka käsittelevät jotakin seuraavista aihealueista suhteessa kahteen tai useampaan Pohjoismaahan:
- Pohjoismaisen elokuvan estetiikka
- Pohjoismaisen elokuvan teemat (luonto, rikos, erotiikka jne.)
- Pohjoismaiset elokuvailmiöt
- Pohjoismaiset yhteistuotantoelokuvat
- Pohjoismaisen elokuvan historia
- Pohjoismaisen elokuvan kaanon
- Pohjoismaisen elokuvan genret
- Pohjoismaisen elokuvan suhde muihin taiteisiin
- Pohjoismaat pohjoismaisten elokuvien tarinoissa
- Pohjoismaiset elokuvantekijät (näyttelijät, ohjaajat, kuvaajat jne.)
- Pohjoismainen elokuva ja hyvinvointivaltio
- Pohjoismainen elokuva ja katsojat
- Pohjoismaisen elokuvan vastaanotto maailmalla
- Pohjoismaisen elokuvan vaikutus maailman elokuvaan
Pyydämme lähettämään numeroon tarjottavien artikkeleiden lyhyet abstraktit (max. yksi liuska) elokuun 31. päivään mennessä teemanumeron toimittajille Tommi Römpötille (tomrom@utu.fi) ja Jaakko Seppälälle (jaakko.i.seppala@helsinki.fi). Numeroon hyväksyttyjen artikkeleiden lopullinen palautuspäivä on joulukuussa 2016. Teemanumero ilmestyy Lähikuvan toisena numerona kesällä 2017.
Terveisin numeron toimittajat,
Tommi Römpötti ja Jaakko Seppälä