Demokratia ja yhteiskunta Unkarissa Orbánin kaudella: kahden uutuuskirjan metaforien mukaan unkarilainen appelsiini keitettiin hitaalla tulella, vaan onko uutta nousua näkyvissä?
Heino Nyyssönen, Unkarilaisen autoritarismin nousu Tampere: Vastapaino, 2024, 302 s. Katalin Miklóssy, Demokratian rappio: Unkarin tiellä tulevaisuuteen? Helsinki: Tammi, 2024, 240 s.
Avainsanat:
Unkari, demokratia, Fidesz, illiberalismi, populismi, polarisaatioAbstrakti
Unkari on ollut kansainvälisen politiikan huomion keskipisteessä jo yli vuosikymmenen: syy on yksinkertainen. Hävittyään yhdet vaalit traumaattisesti Viktor Orbánin Fidesz-puolue tullessaan uudelleenvalituksi vuonna 2010 on ollut vallassa yhtäjaksoisesti kohta viisitoista vuotta. Kirjoittaessani tätä Trumpin uudelleenvalinnan jälkeen marraskuussa 2024, on selvää, miksi Unkarin politiikkaan pitäisi perehtyä. Toisaalta on hyvä tietää, mitä tapahtui vuoden 2010 jälkeen, miten valta vakiinnutettiin tietylle eliitille ja mitä siitä seurasi myös yhteiskunnan näkökulmasta. Toisaalta on pohdittava, miten tähän päädyttiin ja miksi oppositio ei ole saanut käännettyä suuntaa kolmissa vaaleissa. Yhdysvalloissa on tarkkaan seurattu, miten Orbán onnistui pysymään vallankahvassa.