Tilaruokinnalla kilpailukykyä siipikarjatuotantoon
Keywords:
tilaruokinta, broileri, kana, kannattavuus, tuotantokustannusAbstract
Tilaruokinnalla, eli sekoittamalla rehu tilalla eri raaka-aineista, voidaan siipikarjatiloilla saada tuotantokustannussäästöjä täysrehuruokintaan nähden. Tutkimustulosten mukaan broilerituotannossa vuotuiset säästöt ovat laskelmissa käytetyillä hinnoilla ja oletuksilla keskimäärin noin 0,4 €/broileria ja kananmunantuotannossa noin 2 €/kanaa kohden. Säästöjen toteutumiseksi tuotantoon on kuitenkin panostettava ja siinä on onnistuttava. Joissain ruokintakokeisiin perustuvissa laskelmissa broilerituotannon osalta oli päästävä korkeisiin teuraspainoihin osin lyhyemmässä kasvatusajassa ja kananmunantuotannon laskelmissa munatuotoksen oli pysyttävä korkeana, jotta tilaruokinta olisi taloudellisesti varteenotettava vaihtoehto. Tilaruokinnassa voidaan käytännössä kyllä onnistua, sillä hankkeen yhteistyötilojen tuotanto- ja taloustulokset ovat hyvin lupaavia. Tuotantokustannussäästöt olivat tiloilla huomattavasti keskimääräistä suurempia. Tiloilla on panostettu erityisen paljon tuotantoon ja ammattitaitoon ja se näkyy positiivisesti sekä tuotantotuloksissa että tilojen taloudessa.
Tilaruokinnan aloittaminen edellyttää investointeja sekä rehusekoittamoon että rehujen varastotiloihin. Jos rehujen hintamuutokset onnistutaan tiloilla hyödyntämään, maksavat investoinnit tätä kautta itsensä takaisin suhteellisen nopeasti. Lisäksi, jos tilaruokinnalla saadaan hyviä tuloksia, tulevat investoinnit katettua vielä nopeammin. Ongelmana ovat kuitenkin rehujen nopeat ja suuretkin hintavaihtelut, johon ruokinnassa ei välttämättä kyetä samanaikaisesti vastaamaan.
Hintamuutokset muuttavat siipikarjatilan taloudellisen tilanteen herkästi. Rehukustannusten osuus tuotantokustannuksesta on tiloilla jopa 40 – 50 %, joten ruokinnassa onnistuminen tai epäonnistuminen näkyy suoraan koko tilan kannattavuudessa. Tämä merkitsee sitä, että rehuihin, ruokintaan ja sen suunnitteluun kannattaa tiloilla panostaa. Usein säästökohteita nähdään vain muuttuvissa kustannuksissa, kuten rehuissa, mutta säästämällä vääristä kohdista voidaan kannattavan tuotannon edellytykset samalla menettää.