Uusia mahdollisuuksia kevätrypsin rikkakasvien torjuntaan
Keywords:
rypsi, rikkakasvit, rikkakasvien torjunta, herbisidit, trifluraliini, napropamidi, kvinmerakki, oxadiargyl, pro-sulfokarbi, klomatsoniAbstract
Rikkakasvien kemiallisen torjunnan mahdollisuuksia tutkittiin Jokioisilla osana ”Rypsin viljelyvarmuuden parantaminen” –hanketta. Testasimme herbisidien biologista tehokkuutta ja käyttökelpoisuutta rypsinvilje-lyssä.
Rikkakasvit, jotka taimettuvat samanaikaisesti tai aikaisemmin kevätrypsin (Brassica rapa L. supsp. oleifera DC.) kanssa, kilpailevat kasvustossa ja heikentävät sadon laatua ja määrää. Rypsin rikkakasvien torjuntaa hankaloittaa sopivien herbisidien puute. Herbisidivalikoimasta puuttuvat etenkin rypsin ja rikkakasvien taimettumisen jälkeen käytettävät valmisteet, jolloin torjunnan tarpeen arviointi perustuu edellisten vuosien havaintoihin. Rypsin rikkakasvien torjuntaan rekisteröityjen herbisidien niukkuudesta johtuen kokeissa käytettiin tehoaineita, joiden soveltuvuudesta rypsille ei ollut varmuutta.
Kenttäkokeissa Jokioisilla tutkittiin vuosina 2002–2004 markkinoilla olevien herbisidien Super Treflanin (trifluraliini) ja Butisan S-valmisteen (metatsaklori) lisäksi uusia valmisteita. Uusia valmisteita olivat Devrinol- (napropamidi), Butisan TOP (metatsaklori+kvinmerakki), Raft 80 WG (oxadiargyl), Boxer (pro-sulfokarbi), Centium 36 (klomatsoni), Cirrus 36 CS (klomatsoni) ja Gratil (amidosulfuroni).
Koevuosien aikana markkinoille tuli napropamidi korvaamaan trifluraliinivalmisteita. Kokeissa olleista uusista tehoaineista metatsaklori+kvinmerakki on käyttökelpoinen. Lopuilla tutkituista tehoaineista rikkakasviteho on riittämätön, ja ne vioittavat rypsiä voimakkaasti, vaikkakaan vioitus ei aina merkinnyt sadon pienenemistä.
Kasvihuonekokeessa tutkittiin Super Treflanin ja Devrinolin vaikutusta rypsin ja viljan taimettumiseen ja alkukehitykseen. Kasvihuonekokeissa maavaikutteiset herbisidit hidastivat rypsin aikaista kehitystä, mutta myöhemmin erot tasoittuivat. Super Treflan 2,5 l/ha ja Devrinol 2,0 l/ha hidastivat kevätvehnän kehitystä.
Kenttäkokeessa Devrinolin kaksinkertainen käyttömäärä rypsillä ei vähentänyt rypsin sänkeen suorakylvetyn syysvehnän taimettumista, mutta heikensi vehnän versomista seuraavana kesänä.