Hevosalan investoinnit ja yrittäjyyden muutokset 2000-2010

Authors

  • Jukka Korhonen Laurea-ammattikorkeakoulu, Uudenmaankatu 22, 05800 Hyvinkää
  • Sirpa Pussinen Laurea-ammattikorkeakoulu, Uudenmaankatu 22, 05800 Hyvinkää
  • Tapani Yrjölä Suomen Gallup Elintarviketieto, PL 505, 02101 Espoo
  • Rauni Varkia Laurea-ammattikorkeakoulu, Uudenmaankatu 22, 05800 Hyvinkää
  • Janne Asukas Laurea-ammattikorkeakoulu, Uudenmaankatu 22, 05800 Hyvinkää

Keywords:

Maaseutuyrittäjyys, hevostalous, investoinnit

Abstract

Hevosala on viime vuosina ollut kasvussa. Hevosten lukumäärä on kasvanut noin tuhannella yksilöllä vuodessa, hevosmäärän ollessa vuonna 2005 noin 70 000. Hevosalalle on tullut uusia harrastajia ja yrittäjiä. Kasvusuunnassa olevalla toimialalla on ollut tarvetta valtakunnalliseen koko toimialaa koskevaan tutkimukseen, jossa tarkastelun kohteena ovat alan kehityssuunta, investoinnit ja yritystoiminta.
Hevosalan investoinnit ja yrittäjyyden muutokset -tutkimuksessa on tarkastelun kohteena TE-keskusalueittain alan investoinnit ja yritystoiminta ajanjaksolla 2000-2010. Tutkimusaineistona olevan kyselyn on toteuttanut Suomen Gallup Elintarviketieto Oy. Muilta osin tutkimuksen toteuttaa Laurea-ammattikorkeakoulu vuosien 2005-2006 aikana. Kyselyn tilaajana on ollut hevosalan järjestöjen ja toimijoiden kanssa yhteistyössä toteutunut Hevosalan yrittäjyyden kehittämishanke (2004-2005), joka on saanut rahoitusta Uudenmaan TE-keskuksen kautta ALMA-ohjelmasta, jonka rahoituslähteenä on Euroopan maatalouden ohjaus- ja tukirahasto (EMOTR).
Suomen Gallup Elintarviketieto toteutti valtakunnallisen kyselytutkimuksen keväällä 2005. Puhelinhaastatteluna tehtyyn kyselyyn vastasi 1 172 vähintään kolmen hevosen omistajaa. Hevosalan investoinnit ja yrittäjyyden muutokset –kyselyn vastaajajoukko kattaa noin 30 % vähintään kolmen hevosen omistajista. Hevostoimintaa yritystoimintana harjoittaa 40 % ja harrastusmuotoisena 60 % vastaajista. Kyselyn mukaan kiinnostusta yritystoiminnan aloittamiseen ja laajentamiseen on tasaisesti koko maassa. Hevostaloutta harrastavista 27 % on aikeissa todennäköisesti tai mahdollisesti aloittaa yritystoiminnan vuoteen 2010 mennessä. Tämä merkitsee toteutuessaan 1300 hevosalan yrityksen syntymistä. Puolet nykyisistä yrityksistä aikoo laajentaa toimintaa seuraavien viiden vuoden aikana. Vastauksista käy ilmi, että hevosalalla on investoitu aktiivisesti toimintaympäristöön ja hevosiin. Tallitoimintaa harjoittavista vastaajista 70 % on investoinut rakennuksiin tai olosuhteisiin vuosien 2000-2005 aikana. Eniten on investoitu hevosten ulkoilu- ja harjoittelualueisiin, vanhojen tallien peruskorjaukseen, uusien tallien rakentamiseen ja lantalainvestointeihin. Myös lähitulevaisuudessa investoidaan: toimintaympäristöön tai hevosiin kohdistuvia hankintoja suunnittelee 56 % vastaajista. Talliyksiköiden kasvu on kuitenkin maltillista, sillä vuonna 2005 keskimäärin tallissa on 18 hevospaikkaa viiden vuoden kuluttua sen ollessa 19 paikkaa. Hevosalan kasvu aiheuttaa kehittämistarpeita tiedonsiirtoon ja osaamiseen turvaamiseen. Vastaajista 70 % on osallistunut koulutus- ja infotilaisuuksiin, käyttänyt tallikohtaista neuvontaa tai asiantuntija-apua. Neuvonnan tarve korostuu erityisesti yritystoiminnan aloittamis- ja laajentamisvaiheessa. Hevosalan kilpailukyky vahvistuu osaamista lisäämällä. Yritysten parantuneesta kilpailukyvystä hyötyvät viime kädessä palvelujen käyttäjät.

Downloads

Download data is not yet available.
Section
Artikkelit

Published

2006-01-31