AGRIX-järjestelmä - älyä, automaatiota ja tehokkuutta kasvintuotantoon

Författare

  • P. Suomi MTT Maa ja elintarviketalouden tutkimuskeskus Maatalousteknologian tutkimus Vakolantie 55, 03400 Vihti
  • L. Pesonen MTT Maa ja elintarviketalouden tutkimuskeskus Maatalousteknologian tutkimus Vakolantie 55, 03400 Vihti
  • J. Kaivosoja MTT Maa ja elintarviketalouden tutkimuskeskus Maatalousteknologian tutkimus Vakolantie 55, 03400 Vihti
  • H. Haapala MTT Maa ja elintarviketalouden tutkimuskeskus Maatalousteknologian tutkimus Vakolantie 55, 03400 Vihti
  • T. Oksanen TKK Teknillinen korkeakoulu Automaatiotekniikan laboratorio Otaniementie 17, 02015 TKK
  • M. Öhman TKK Teknillinen korkeakoulu Automaatiotekniikan laboratorio Otaniementie 17, 02015 TKK
  • M. Miettinen TKK Teknillinen korkeakoulu Automaatiotekniikan laboratorio Otaniementie 17, 02015 TKK
  • A. Visala TKK Teknillinen korkeakoulu Automaatiotekniikan laboratorio Otaniementie 17, 02015 TKK

Nyckelord:

ISOBUS, täsmäviljely, automaatio, dokumentointi, käytettävyys ja äly

Abstract

Suomen maatalouden on yhä nopeammin reagoitava maailmalla tapahtuvaan kehitykseen. Tuottajahintojen aleneminen ja tuotantopanosten jatkuva hinnan nousu pakottavat viljelijät harkitsemaan yhä tarkemmin koneketjujen mitoitusta ja tehokkuutta. Asiakkaat ja viranomaiset asettavat entistä kovempia vaatimuksia tuotteiden ja tuotannon laadulle sekä jäljitettävyydelle. Työvoiman vähetessä automaation merkitys kasvaa. Myös kotimaisen maatalouskoneteollisuuden olisi pystyttävä vastaamaan yhä kiristyvään kansainväliseen kilpailuun. Agrix-hankkeessa kehitettiin täsmäviljelyä tukeva, avoin ja yleiskäyttöinen kasvinviljelykoneiden automaatiojärjestelmän prototyyppi. Agrix-järjestelmä ohjaa toimin-toja, kokoaa, prosessoi ja välittää tietoa traktorin ja työkoneen välillä ISOBUS:n kautta. ISOBUS on standardisoitu väyläratkaisu traktorin ja työkoneen väliseen säätöön, ohjaukseen ja tiedonsiirtoon. Se koostuu traktorin ja työkoneen elektronisista ohjausyksiköistä, tehtäväohjaimesta sekä virtuaaliterminaalista, joka toimii järjestelmän käyttöliittymänä. Väylälle on mahdollista saada myös tietoa ulkoisista mittauksista, kuten paikkatietoa GPS:ltä. Tehtäväohjaimen kautta järjestelmä on yhteydessä ulkoisiin tietojärjestelmiin, kuten maatilan tietojärjestelmään. Työkonevalmistajien on mahdollista rakentaa erilaisia työkoneita ISOBUS-yhteensopiviksi Agrix-hankkeen aikana kehitetyn menetelmän avulla. Jotta ISOBUS-väylää voitaisiin hyödyntää tehokkaasti, työkone on instrumentoitava tarvittavaa tie-donkeruuta ja mahdollisia automaattisia toimintoja varten mittausanturein ja toimielimin.
Agrix-järjestelmällä voidaan toteuttaa älykkäitä, viljelijän työtä helpottavia ja työn laatua varmistavia toimenpiteitä. Järjestelmällä kyetään toteuttamaan paikkakohtaiset kylvö-, lannoitus- ja ruiskutussuunnitelmat sekä dokumentoimaan niiden toteutus. Tuotannon jäljitettävyys syntyy dokumenteista, joiden avulla voidaan osoittaa viljelyssä käytetty tuotantotapa. Tulevaisuudessa järjestelmän tuottamia dokumentteja voidaan käyttää myös sähköisessä kirjanpidossa. Viljelytiedon ohella järjestelmä huolehtii koneautomaation tarvitsemasta tiedonkulusta. Parhaan tehokkuuden saavuttamiseksi automaatiojärjestelmän käytettävyys ja luotettavuus ovat keskeisiä tekijöitä. Päisteautomatiikka vähentää työn rasittavuutta ja parantaa toteutuksen laatua. Työn laatua pyritään parantamaan myös opastavalla tai automaattisella työkoneen kalibroinnilla. Järjestelmä tarkkailee tilaansa ja ilmoittaa varhaisessa vaiheessa laitteiston vikaantumisesta. Tämän lisäksi järjestelmä valvoo ja säätää työn laatua ja ilmoittaa, jos laatukriteereitä ei voida saavuttaa.
Agrix-järjestelmä on osoittautunut sekä toiminnan että toteutuksen dokumentoinnin osalta luotettavaksi. Käytettävyyttä tutkittiin ja kehitettiin osana yleisempää maatalousteknologian käytettävyyden tutkimusmenetelmien kehittämistä. Agrix-järjestelmää kehitettäessä havaittiin, että hyvä käytettävyys on turvallisen ja tehokkaan automaatiojärjestelmän edellytys.

Nedladdningar

Nedladdningsdata är inte tillgängliga än.
Sektion
Artikkelit

Publicerad

2006-01-31