Laadukkaita kasveja viherrakentamiseen
Abstract
Viherrakentamisen kasvien laadun parantamiseksi alkoi 1980-luvulla hankkeita, joissa etsittiin olemassa olevista istutuksista tuotantoa varten kestäviä, terveitä ja koristearvoltaan hyviä pensaskantoja suvuista ja lajeista, joissa oli laatuvaihtelua ja nimistöllistä kirjavuutta. MTT toteutti kaksi aiheeseen liittyvää tutkimusta vuosina 1989-2003.
Keskas-kantavalintakokeet vuosina 1989-2000 olivat jatkoa Helsingin yliopiston Keskashankkeelle. Siinä kerättiin rekisteriin yli 700 kasvikantaa. Kantavalintakokeet tehtiin vertailevina kenttäkokeina pellolla viidellä MTT:n tutkimuspaikalla eri ilmastovyöhykkeillä Piikkiöstä Rovaniemelle. Kokeissa oli mukana kasveja suvuista Forsythia, Hydrangea, Lonicera, Philadelphus, Rosa, Spiraea, Syringa ja Viburnum. Kukin kenttäkoe kesti viisi vuotta, ja kasveista arvioitiin talvenkestävyyttä, terveyttä ja koriste- ja käyttöarvo-ominaisuuksia. Aitous varmistettiin.
Puuvartisten maanpeitekasvien menestymistä ja soveltumista eri käyttötarkoituksiin selvitettiin vuosina 1998-2003 tutkimuksessa, jossa menetelmänä olivat kenttäkokeiden lisäksi käyttökokeet. MTT:ssä Piikkiössä ja Ruukissa kasvit olivat pellolla kenttäkokeessa, josta saatiin perustietoa ominaisuuksista ja menestymisestä. Tärkeässä osassa tutkimuksessa olivat viherrakentamiskohteissa tehdyt käyttökokeet. Nämä toteutettiin Helsingin, Kuopion, Lahden, Mikkelin, Tampereen ja Turun kaupunkien viheryksiköiden kanssa. 13 suvun kasveja istutettiin puistoihin ja liikennealueille, joissa testattiin kasvien kestävyyttä ja peittokykyä. Tulosten perusteella laadittiin suositukset 12 lajin sopivimmalle taimikoolle ja istutusten perustamistavalle.
Suositeltavat lajit ovat suvuista Dasiphora, Diervilla, Prunus, Ribes, Rubus, Salix, Spiraea ja Stephanandra.
Yhtenäisissä pelto-olosuhteissa tehtävät vertailevat kenttäkokeet antavat luotettavaa tietoa kasvikantojen ulkonäköön ja menestymiseen perustuvista eroista. Käytännön tarvetta varten kokeet on syytä tehdä 2-3 menestymisalueella. Kantavertailukokeet saataisiin tehdyksi pienemmällä taimimäärällä ja pinta-alalla, mikäli kannat karsittaisiin DNA-tunnistuksen avulla. Käyttökokeista saadaan kasvien käyttöarvosta tietoa, jota pelkistä kenttäkokeista ei saada.
Tutkimusten tuloksena markkinoitavan kasviaineiston tunnukseksi rekisteröitiin vuonna 1997 FinE®-tavaramerkki, joka voidaan myöntää Suomessa tutkitulle, eri ilmastoalueilla menestyvälle viherrakentamisen kasviaineistolle ja kotipuutarhoihin soveltuville suomalaisille marja- ja hedelmälajikkeille. Kasvit saatetaan tuotantoon MTT Laukaan tutkimus- ja valiotaimiaseman kautta. FinE®-tavaramerkki on tähän mennessä myönnetty 19 koristepensaalle ja 20 marja- tai
hedelmälajikkeelle.