Pyöröpaalisäilörehun mikrobiologiset riskit maataloustyöntekijöille
Nyckelord:
maataloustyö, säilörehu, ruokinta, altistuminen, mikrobit, homesienet, hiivasienetAbstract
Tutkimuksessa selvitettiin maataloustyöntekijöiden altistumista ilman mikrobeille eri menetelmillä säilötyn timotei-nurminatapyöröpaalisäilörehun käsittelyn yhteydessä. Paalit oli säilötty käyttäen AIV 2000-happosäilöntäainetta (happopaalit), Bioprofitbakteeriymppi-säilöntäainetta (ymppipaalit) tai niiden säilönnässä ei ollut käytetty säilöntäainetta lainkaan (painorehu). Paaleissa käytetyn rehun kuiva- ainepitoisuus oli korjuuhetkellä 26,7% tai 39,1%. Kiedontamuovikerroksia paaleissa oli kuusi. Pyöröpaalisäilörehun käsittelyn aikana ilman mikrobipitoisuudet nousivat varsin korkeiksi. Happopaaleja käsiteltäessä elinkykyisten sienten pitoisuudet olivat 103-105 cfu/m3 ja ymppi- ja painorehupaaleja käsiteltäessä 103-104 cfu/m3. Kokonaisitiöpitoisuudet olivat 106 kpl/m3. Erisäilöntämenetelmien välillä ei ollut tilastollisesti merkitseviä eroja. Paalien kuiva-ainepitoisuudella ei myöskään ollut vaikutusta altistustasoihin. Mikrobeja vapautui ilmaan myös sellaisten paalien käsittelyn yhteyssä, jotka olivat silmämääräisesti tarkastellen hyvännäköisiä.
Tutkimuksen tulosten perusteella maataloustyöntekijät voivat altistua korkeille mikrobipitoisuuksille pyöröpaaleihin säilötyn rehun jakamisen ja käsittelyn yhteydessä. Pitoisuudet voivat olla samaa suuruusluokkaa, mitä on aikaisemmin havaittu maataloudessa kuivaheinän ja kuivikkeiden käsittelyn aikana. Ilman mikrobipitoisuudet voivat olla korkeita myös sellaisten paalien käsittelyssä, joissa on silminhavaittavasti vain pieniä homelaikkuja tai homelaikkuja ei havaita lainkaan. Altistumista voi tapahtua myös säilöntäaineilla säilöttyjen pyöröpaalien käsittelyn yhteydessä.