Emolehmille rehua joka toinen päivä?

Författare

  • Merja Manninen
  • Lauri Jauhiainen MTT, 31600 Jokioinen
  • Marjatta Suvitie MTT, 71750 Maaninka

Nyckelord:

emolehmä, frekvenssi, naudanlihantuotanto, ruokinta

Abstract

Emolehmien ruokinta joka toinen päivä, eläinten hyvinvoinnista tinkimättä, voi tuoda emolehmätilalle kustannussäästöä. Tämä tutkimus selvitti, voidaanko täysikasvuiset emolehmät ruokkia joka toinen päivä tuotannon heikentymättä, kun ne saavat kahden päivän rehuannoksen kerta-annoksena. Tutkimus toimi esiselvityksenä hankkeessa ‘Laatulihaa tehokkaalla emolehmätuotannolla’ tehdylle kokeelle, jossa eläimet ruokittiin joka kolmas päivä.
Kokeeseen otettiin 32 täysikasvuista hereford (hf)-emoa. Talven emot olivat kylmäpihaton neljässä karsinassa, jossa niillä oli mahdollisuus syödä samanaikaisesti. Emojen rehuna oli heinä. Eläimet ruokittiin lypsylehmien energiasuositusten mukaan. Rehuannosta nostettiin 60 pv ennen poikimista ja poikimisen jälkeen vastaamaan 10 kilon maitotuotosta. Emot ruokittiin joka päivä (K1) tai joka toinen päivä (K2). K2-emot saivat kahden päivän rehuannoksen kerta-annoksena. Rehun sulavuus määritettiin emoilla kokeen aikana kahdesti. Ennen vieroitusta vasikat eivät saaneet väkirehua laitumella. Emot ja vasikat punnittiin ja emot kuntoluokitettiin säännöllisesti. Poikimiset valvottiin ja arvosteltiin. Emot vasikoineen ja astutussonni laidunsivat yhtenä ryhmänä koko kesän. Laidunpinta-ala oli alkukesällä 0,58 ja loppukesällä 0,71 ha/emo-vasikkapari.
Ajanjakso kokeen alusta poikimiseen kesti keskimäärin 151, poikimisesta laitumelle 58 ja laidunkausi 113 päivää. Yksi K1-emo poistettiin kokeesta vasikan kuoleman johdosta, muiden emojen ja vasikoiden terveys oli hyvä. Heinän D-arvo oli 61,1 % ja se sisälsi raakavalkuaista 106, ND-kuitua 694 ja OIV:sta 79 g/kg KA. K2-emot söivät heinää niukasti K1-emoja enemmän. Heinän orgaanisen aineen, raakavalkuaisen ja ND-kuidun sulavuus oli hieman huonompi K2-emoilla toisella keruujaksolla. Ruokinnan vaikutus eläinten elopainoon, kuntoon tai niissä tapahtuneisiin muutoksiin oli yhdenmukainen molemmilla käsittelyillä. Emojen hyvä kunto kokeen alussa ja lypsylehmien ruokintasuositusten mukainen ruokinta lienevät vaikuttaneet siihen, että käsittelyiden välille ei muodostunut eroja. Poikimiskausi oli 8.3.-23.4.2003. Poikimiset olivat helppoja lukuun ottamatta yhtä K2-emoa, jonka vasikka oli takaperin. Emän ruokinta ei vaikuttanut vasikan kehitykseen. Ennen laidunkautta vasikoiden kasvu oli keskimäärin 1063 g/pv. Kaikki laidunkauden aloittaneet 31 emoa tiinehtyivät keskimäärin 77 pv poikimisesta.
K2-emot tottuivat nopeasti ruokintakäytäntöön. Laitumen mitoitus oli riittävä koko kesän ajan. Hyväkuntoiset, täysikasvuiset emolehmät voidaan ruokkia joka toinen päivä, kun ne silloin saavat kahden päivän rehuannoksen kerta-annoksena. Puhdasta vettä tulee olla tarjolla ja eläimillä mahdollisuus syödä yhtä aikaa ruokintapöydässä. Hyvästä hoidosta ja tarkkailusta tulee huolehtia päivittäin. Rehujen rehuarvo tulee tietää suunniteltaessa sisäruokintakauden ruokintastrategiaa. Tässä kokeessa mitatut muuttujat selittävät kuitenkin vain osittain ruokintakertojen harventamisesta aiheutuvia muutoksia eläimessä.

Nedladdningar

Nedladdningsdata är inte tillgängliga än.
Sektion
Artikkelit

Publicerad

2006-01-31