Tomaatin ympärivuotisen lyhytviljelyn tuotantokustannus ja kannattavuus
Nyckelord:
tomaatti, lyhytviljely, väli-istutus, ympärivuotinen tuotanto, tuotantokustannus, kannattavuusAbstract
Tomaatin ympärivuotista tuotantoa voidaan tehostaa väli-istutuksin. Tällöin tomaattikasvusto uudistetaan
siten, että vanhan kasvuston sadon loppuessa uudempi kasvusto tulee satoikään, jolloin voidaan
puhua ns. lyhytviljelystä. Tavoitteena on pitää kasvihuone jatkuvasti satoa tuottavana, jolloin myös
taloudellisia tuottoja ja kustannuksia syntyy koko ajan. Tavanomaisessa viljelyssä kasvuston vaihdon
yhteydessä tuotantoon tulee tauko.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tomaatin lyhytviljelyn taloudellisia tekijöitä; tuotantokustannusta,
tuloksen muodostumista ja kannattavuutta, kun tomaatin väli-istutuksia tehtiin viisi kappaletta
vuodessa. Tutkimus perustui MTT Taloustutkimuksen puutarhatalouden tilamalleihin. Perinteisen
tomaatintuotannon tilamallia muokattiin kuvaamaan lyhytviljelymenetelmää. Laskelma laadittiin
2 000 m2:n kasvihuonealalle. Satomääriä ja tuotantopanosten käyttötiedot olivat MTT Puutarhatuotannon
viljelykokeesta vuosilta 2001-2002. Satotaso viidestä kasvustosta oli 66 kg/m2. Viljelykokeista
saatiin tuotantopanosten käyttötiedot mm. kasvinsuojelusta, energian kulutuksesta ja lannoituksesta.
Laskelmassa on käytetty vuoden 2004 hintatasoa. Tomaatin ympärivuotisen lyhytviljelyn työpanoslaskelmat
laati Työtehoseura.
Tomaatin lyhytviljelyssä tuotantokustannukseksi muodostui 169 €/m2, joka satokiloa kohden
on 2,56 €. Muuttuvat kustannukset muodostivat tuotantokustannuksesta 66 % ollen 112 €/m2. Yrittäjäperheen
palkkavaatimuksen osuus oli 13 % (22 €/m2), poistojen 9 % (15 €/m2), kiinteiden kustannusten
5 % (8 €/m2) ja korkojen 7 % (12 €/m2) tuotantokustannuksesta. Energiakustannus on yli kolmanneksen
tuotantokustannuksesta (37 %).
Liikevaihto muodostuu tomaatin myyntituloista ja kasvihuonetuotannon tuesta. 2000 m2:n tilamallilla
liikevaihtoa kertyi 160 €/m2, joka on 2,42 € satokiloa kohti laskettuna. Liikevaihdosta myyntitulojen
osuus oli 93 % ja tuen 7 %.
Yrittäjän voitto tai tappio kuvaa tuotannon absoluuttista kannattavuutta, sillä tällöin liikevaihdosta
on vähennetty kaikki tuotannosta aiheutuvat kustannukset. Tomaatin ympärivuotisessa lyhytviljelyssä
yrittäjän tappiota syntyi -9 €/m2 eli -0,14 € satokiloa kohden. Tällöin yrittäjän on tingittävä
kustannuksiin huomioiduista yrittäjäperheen palkkavaatimuksesta (11,80 €/h) ja pääoman korkovaatimuksesta
(5 %). Tomaatin tuotanto lyhytviljelymenetelmällä ei ole kuitenkaan täysin kannattamatonta.
Tappiosta huolimatta yrittäjäperheen palkaksi jää vielä 8,6 € työtuntia kohden, ja pääomalle saadaan
korkoa 3,6 %.
Tomaatin ympärivuotisen lyhytviljelyn avulla voidaan tuottaa suuri sato ja päästä näin kannattavan
tuotannon edellytyksiin kiinni. Suureen satoon liittyy kuitenkin myös suuret tappion mahdollisuudet,
sillä myös tuotantokustannukset ovat korkeita. Jos esimerkiksi satoa ei saada myytyä tai sato
joudutaan myymään alhaisella hinnalla, muodostuu tuotantokustannuksen ja tuottajahinnan erotus
suureksi, jolloin tappion syntymistä ei voida välttää. Tomaatin ympärivuotiseen lyhytviljelyyn liittyykin
monia taloudellista epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä, mutta myös mahdollisuuksia.