Kaasutainnutuksen soveltuvuus kalkkunoiden teurastukseen pienteurastamossa
Nyckelord:
kalkkuna, hyvinvointi, kaasutainnutus, lihan laatuAbstract
Teurastusta edeltävällä tainnutuksella pyritään minimoimaan eläimen tuntema kärsimys, kipu ja tuska.
Siipikarjan tainnutukseen ennen verenlaskua käytetään yleisimmin sähköä, mutta kaasutainnutus erilaisia
kaasuja ja kaasuseoksia käyttäen on vähitellen yleistymässä. Kaasutainnutuksella pystytään vähentämään
elävien eläinten käsittelyn tarvetta ja eläinten tainnutuksen yhteydessä kokemaa epämukavuutta.
Kaasutainnutus myös parantaa ruhon laatua sähkötainnutukseen verrattuna, sillä prosessin aikana
syntyneiden luunmurtumien ja erityisesti rintalihaksen vertymien määrät vähenevät.
Ilmeisistä edustaan huolimatta kaasutainnutuksella on omat ongelmansa. Kaasutainnutus saa aikaan
tajuttomuuden hitaammin kuin sähkötainnutus. Taintumiseen kuluva aika on tärkeä eläimen hyvinvointiin
vaikuttava tekijä, varsinkin kun tainnutuksessa yleisesti käytetyn hiilidioksidin tiedetään
olevan hengityselimistöä ärsyttävä kaasu. Sen hengittäminen korkeina pitoisuuksina tainnutuksen yhteydessä
saattaa aiheuttaa linnuille kipua ja ahdistusta. Muita kaasutainnutukseen liittyviä ongelmia
ovat joidenkin kaasuseosten jäljiltä melko nopea tajunnan palautuminen sekä taintuneen eläimen lihaskouristukset.
Lihaskouristukset vaikuttavat lihan ja ruhon laatuun, mutta luultavasti eivät vaikuta
eläimen hyvinvointiin. Erilaisten tainnutuskaasujen vaikutuksia on selvitetty lähinnä eläinten käyttäytymisen
ja patologisten löydösten perusteella. Elektrofysiologisia tutkimuksia, joissa selvitetään kalkkunan
tajunnan tason muuttumista taintumisen yhteydessä, on vain vähän. Suomessa kaasutainnutus
on sallittu tällä hetkellä vain gallus gallus -lajiin kuuluville linnuille eli kanoille ja broilereille.
Tämän Maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman, keväällä 2010 tehtävän, tutkimuksen tavoitteena
on parantaa kalkkunoiden hyvinvointia teurastuksen yhteydessä. Hypoteesimme on, että kaasutainnutus
soveltuu käytettäväksi myös kalkkunoiden teurastuksessa, ja se voidaan suorittaa eläimen
hyvinvoinnin vaarantumatta sopivaa kaasua tai kaasuseosta käyttäen. Tutkimuksessa testataan erilaisten
tainnutuskaasujen soveltuvuutta käytettäväksi kalkkunoiden teurastukseen pienteurastamoissa.
Kalkkunat maskitainnutetaan hiilidioksidilla, typellä tai niiden seoksilla (keskenään, O2 tai ilma).
Tainnutuksen onnistumista arvioidaan eläimen hyvinvoinnin kannalta rekisteröimällä kalkkunoiden
käyttäytyminen kaasualtistuksen aikana sekä seuraamalla samanaikaisesti eläimen tajunnan tasoa
elektroenkefalogrammilla. Erilaisilla kaasuilla tehdyn tainnutuksen vaikutuksia lihan laatuun arvioidaan
määrittämällä rintalihaksen hiilihydraattimetabolian nopeus, pH-arvon laskunopeus, valuma ja
keittotappio. Kokeen tuloksena saadaan tietoa erilaisten kaasujen soveltuvuudesta kalkkunoiden teurastusta
edeltävään tainnutukseen erityisesti pienteurastamoissa käytettyinä. Kaasuseosten valinnalla
pyritään saavuttamaan optimaalinen yhdistelmä, jossa eläimen hyvinvointi tainnutuksen yhteydessä
kytkeytyy korkeaan lihan ja ruhon laatuun.