Eteenpäin suomenkielinen sosiologia! -kirjoittajatyöpaja

2023-04-26

Tökkiikö suomenkielisen tekstin kirjoittaminen? Pursuaako kielesi anglismeja? Jääkö suomenkielinen tekeleesi pöytälaatikkoon pölyttymään kansainvälisissä lehdissä julkaisemisen paineessa? Jos tunnistat näitä haasteita, tule mukaan Sosiologia-lehden kirjoittajatyöpajaan ja löydä suomenkielisen, yhteiskuntatieteellisen kirjoittamisen liekki uudelleen!

Sosiologia-lehti järjestää kirjoittajatyöpajan suomenkielistä yhteiskuntatieteellistä artikkelia kirjoittaville tai kirjoittamista suunnitteleville tutkijoille akateemisen uran eri vaiheissa. 

TYÖPAJAN OHJELMA JA KÄYTÄNNÖT

Työpaja on kolmivaiheinen:

1) Kirjoittajatyöpajan aloitus 30.8. klo 10-16 Tieteiden talolla Helsingissä (https://www.tieteidentalo.fi/). Myös etänä osallistuminen on mahdollista. Ohjelmassa ensimmäisellä kerralla:

  • Kuinka saan tekstini julkaistuksi -paneelikeskustelu;
  • asiantuntijoiden luennot: Sanni Tengvall (Gaudeamus) kertoo kielenhuollosta, argumentaation sujuvoittamisesta ja tekstin rakenteen parantamisesta; Hanna Guttorm (HY) pohtii kuinka kirjoittaa akateemisista konventioista poiketen. (Ks. puhujien esittelyt ilmoituksen lopussa);
  • osallistujien ideapaperien käsittelyä pienryhmissä.
  • Päivä sisältää lounastauon (omakustanteinen) sekä kahvitauon (tarjoamme kahvit).

2) Vertaistuen ja -palautteen aamupäivä 3.11.2023 (etä). Päätoimittajan preppauspuhe sekä pienryhmissä tekstien ja oman kirjoitusprosessin käsittelyä ohjeistetusti.

3) Viittä vaille valmis -työpaja 19.1. (etä). Pienryhmän vetäjät kommentoimassa tekstejä, tehdään suunnitelmat, miten teksti saadaan valmiiksi.

Osallistujilta odotetaan sitoutumista työpajatyöskentelyyn. Tohtoriopiskelijat saavat osallistumisesta 2 op.

Sosiologia-lehden toimituskuntalaiset toimivat ensimmäisellä ja viimeisellä kerralla pienryhmien kommentaattoreina, joten tekstejä kommentoidaan erityisesti sosiologisesta ja julkaisukuntoon saattamisen näkökulmasta. Kirjoittajapajan paikat täytetään hakijan suunnitelman toteutettavuuden ja aiheen sosiologisen relevanssin perusteella.

Westermarck-seura tukee niitä pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ensimmäiseen tapaamiskertaan matkustavia, joilla ei ole mahdollisuutta laskuttaa matkakustannuksiaan esim. yliopistoltaan. Matkatuen yläraja on 60 euroa ja se maksetaan toteutuneita kuluja (kuitti, junalippu, tms.) vastaan.

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia Sosiologia-lehden sähköpostiosoitteeseen sosiologialehti@gmail.com sekä päätoimittajalle (elina.paju@helsinki.fi) 18.8.2023 mennessä.  Kerro viestissäsi

  • lyhyesti tekstistä, jota sinulla olisi tarkoitus työstää kirjoittajapajassa (aihe tai idea, aineisto ja mahdollinen teoreettinen viitekehys, tekstin vaihe tällä hetkellä)
  • miten kirjoittajapajaan osallistuminen hyödyttäisi tekstisi edistymisessä ja mihin erityisesti kaipaisit apua
  • mikä on uravaiheesi ja tarvitsetko opintopisteitä osallistumisestasi
  • osallistutko paikan päällä vai etänä 30.8.
  • tarvitsetko tukea matkakuluihin 30.8. ja arvio kuluista (pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tulevat)

Tervetuloa mukaan!

Sosiologian toimitus & toimituskunta

 

PUHUJAT

Kustannustoimittaja Sanni Tengvall toimii Gaudeamuksen kustannustoimittajana. Hänellä on useamman vuoden kokemus suomenkielisen tieteellisen kielen hiomisesta ja tieteellisen tekstin saattamisesta julkaisukuntoon.

FT Hanna Guttorm on väitöskirjassaan (2014) ja sen jälkeisessä tutkimuksessaan kokeillut ja etsinyt erilaisia ja vaihtoehtoisia tieteellisen kirjoittamisen tapoja kotimaisissa ja kansainvälisissä julkaisuissa. Tällä hetkellä Hanna tutkii parantavia tutkimusmetodologioita alkuperäiskansatutkimuksen parissa ja haaveilee kirjoittamisesta, joka kutsuu lukijoita kestävyysmurrokseen ja solidaarisuuteen.