Kirjoittajakutsu: "Aktivismi ja yhdyskuntasuunnittelu"
Menneiden vuosikymmenten kaupunki- ja ympäristöaktivismin jäljet näkyvät ympäristössämme esimerkiksi rakentamiselta suojeltuina viheralueina, purkutuomioilta pelastettuina rakennuksina ja asukkaiden aloitteiden puskemina liikennejärjestelyinä. Aktivismi näkyy myös nykypäivänä, sillä talot ovat jälleen valtausten kohteena ja kadut toimivat kansalaistottelemattomuuden näyttämöinä. Ympäristökriisi ja muut kriisit saavat aikaan omaehtoisia kansalaistoimia, ja maailmalla sekä demokratian heikentäminen että sen puolustaminenkin ilmenee suorana toimintana ja aktivismina.
Suomessa aktivismia tai näyttävää kansalaistoimintaa ei kuitenkaan ole yleensä liitetty yhdyskuntasuunnitteluun tai yhteisen ympäristön muovaamiseen. Poikkeuksena on ollut pienimuotoinen, aika kapeasti määritelty ja viime vuosiin asti kaupungeissa kukoistanut, kaupunkiaktivismi. Kansalaisten rutiininomaista osallisuutta ja omia kokeiluja suosiva yhteiskuntapolitiikka sekä itseorganisoitumista edistävä, joskin sosiaalisia kuplia luova, sosiaalinen media ovat yhdessä kannatelleet nykyisenlaista kaupunkiaktivismia.
Miten ymmärtää aktivismia tai sen laajempaa käsitettä, kansalaistoimintaa, kun poliittinen vastakkainasettelu ja parlamentaarisen demokratian haastaminen tulevat yhä näkyvimmiksi? Minkälaisia käsitteitä niiden ymmärtäminen vaatii? Miten aktivismi on muuttunut ja muuttumassa, ja miten muutos on mielekästä määritellä yhdyskuntasuunnittelun kontekstissa? Kun aktivismia ei voi liittää pelkästään poliittisesti radikaaleihin tai liberaaleiksi kuviteltuihin liikehdinnän muotoihin eikä luonto- ja kaupunkiaktivismin muotoja pysty erottamaan toisistaan, miten tutkimus voisi valottaa nykytilannetta?
Teemanumeron sisällöissä aiheina voi olla esimerkiksi
- kansalaisten osallistaminen ja osallistuminen sekä aktivismin määrittely yleensä
- vaihtoehtokulttuurien ja aktivismin historialliset kehityskaaret
- kansantaloudelliset ulottuvuudet, kuten alue- tai tulopolitiikka
- aktivistiryhmät ja hallinto
- muut käsitteelliset ja vertailukelpoisuutta edistävät aloitteet
Empiirisiä aiheita lienee runsaasti, esimerkiksi
- liikkuminen
- kaavoitus
- talon- tai tilanvaltaukset
- finansialisaatio aktivismin kimmokkeena
- lobbaaminen aktivismina
- energiamurros, digitalisaatio
- yhteisen perinnön vaaliminen
- placemaking eli paikallinen ympäristön muokkaus omaehtoisesti
Erikoisnumeron toimittajat:
Eeva Berglund
Pasi Mäenpää
Pyydämme, että lähetät artikkelisi abstraktin (n. 300 sanaa) ja yhteystietosi sähköpostitse Eeva Berglundille osoitteeseen eeva.berglund@aalto.fi. Abstraktien viimeinen jättöpäivä on 30.11.2024. Katsauksen, kirja-arvion tai muun juttuidean voit esittää lyhyesti Pasi Mäenpäälle, pasi.maenpaa@helsinki.fi.
Kirjoittajille ilmoitetaan artikkeliehdotusten hyväksymisestä vuoden loppuun mennessä.