Maurice Merleau-Pontyn lihan ontologiasta

Authors

  • Milla Rantala Jyväskylän yliopisto

Keywords:

Maurice Merleau-Ponty, fenomenologia, ontologia, kaksoiskosketus, käännettävyys, liha

Abstract

Minkälaista ontologista ajattelua Merleau-Ponty kehitteli myöhäisfilosofiassaan? Tarkastelen seuraavassa Merleau-Pontyn ontologian hahmotelmaa ennen kaikkea keskeneräiseksi jääneen ja postuumisti julkaistun teoksen Le visible et l’invisible (1964) muotoilujen pohjalta. Selkeytän Merleau-Pontyn teksteissä tulkinnanvaraiseksi jäänyttä lihan ontologista ulottuvuutta kahden hänen myöhäisfilosofiassaan keskeisen käsitteen, kaksoiskosketuksen ja käännettävyyden, avulla. Lihan rakenteen kuvauksessa käytän apuna Merleau-Pontyn esille nostamia taide-esimerkkejä. Esitykseni mukaan Merleau-Pontyn myöhäisfilosofian muotoilut viittaavat olemisen ajatteluun dynaamisena, aina vasta muotoutumassa olevana kudelmana, joka kykenee ylläpitämään sekä yhteyttä ja samuutta että erottumista. Merleau-Pontyn fenomenologiassa lihan ontologinen ulottuvuus mahdollistaa elettyjen kokemustemme moniselitteisyyden ja keskeneräisyyden.

Section
Artikkelit

Published

2019-12-12

How to Cite

Rantala, M. (2019). Maurice Merleau-Pontyn lihan ontologiasta. Ajatus, 76(1), 169–189. Retrieved from https://journal.fi/ajatus/article/view/88147