Tietoa julkaisusta
Idäntutkimus on ainoa Suomessa ilmestyvä Venäjän ja itäisen Euroopan kysymyksiä käsittelevä tieteellinen aikakausjulkaisu. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa tuhtina tietopakettina, jossa tutkijat ja muut alan asiantuntijat lähestyvät lehden teemaa tieteellisissä artikkeleissa, kolumneissa, esseissä ja kirja-arvosteluissa. Idäntutkimuksen kieli on suomi.
Lehteä julkaisee Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen seura ry (VIETS), kotisivut: https://vietseura.wordpress.com/
Idäntutkimuksen artikkelit julkaistaan Kopiosto-lisenssillä. Aineistoa saa tulostaa ja kopioida vapaasti henkilökohtaiseen käyttöön. Opetus- ja työkäyttöön saa tulostaa, jakaa ja kopioida sisältöä Kopioston kopiointiluvan ehtojen mukaisesti.
Lehden julkaisut ovat avoimesti saatavilla 6 kk viiveajan jälkeen. Saman 6 kk embargon jälkeen kirjoittaja saa julkaista lehden muotoilut sisältävän rinnakkaistallenteen alkuperäisen julkaisun lisenssillä. Rinnakkaistallenteessa tulee näkyä Idäntutkimuksen julkaisutiedot. Väitöskirjan osaksi tulevan artikkelin saa rinnakkaisjulkaista embargon aikana, jos se on välttämätöntä.
Jos tutkimuksen rahoittaja vaatii CC-lisenssin käyttöä (esim. Suomen Akatema), rinnakkaistallenteena voi julkaista viimeisen julkaistavaksi hyväksytyn version ilman lehden muotoiluja (ns. Author's Manuscript) lisenssillä CC BY 4.0. Myös tätä koskee 6 kk embargo, mutta jos rahoittaja vaatii heti avoimesti julkaistavaa versiota (esim. Horizon Europe), voidaan rinnakkaistallenteen 6 kk viiveajasta luopua. Muita CC-lisenssejä kuin CC BY 4.0 lehti ei tue.
Idäntutkimuksen rinnakkaistallentamisen periaatteet on kirjattu Sherpa/Romeo-tietokantaan.
Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen seura ry on saanut Idäntutkimuksen julkaisemiseen Tieteellisten seurain valtuuskunnan kautta tieteellisen julkaisutoiminnan avustusta, jota opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää.
Vertaisarviointi
Vertaisarviointiprosessista vastaa lehden päätoimittaja. Idäntutkimus on saanut käyttöönsä Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan (TSV) myöntämän vertaisarviointitunnuksen, mikä varmistaa, että lehdessä julkaistut vertaisarvioidut artikkelit on vertaisarvioitu yleisesti hyväksyttyjen laadullisten ja eettisten vaatimusten mukaisesti. Idäntutkimuksen vertaisarvioidut artikkelit käyvät kaksoissokko-tyyppisen vertaisarviointiprosessin, ja jokaista käsikirjoitusta arvioi vähintään kaksi riippumatonta soveltuvan tieteenalan asiantuntijaa, jotka eivät kuulu lehden toimituskuntaan. Kirjoittajat saavat itselleen vertaisarviointilausunnot sekä toimituksen niiden pohjalta laatimat suositukset käsikirjoituksen parantamiseksi. Artikkeli voidaan julkaista, kun kirjoittaja on tehnyt tarpeelliset korjaukset käsikirjoitukseen. Tarvittaessa vertaisarviointikierroksia tehdään useampia. Käsikirjoituksen anonymisoinnista vastaa sen kirjoittaja, mutta päätoimittaja tarkistaa anonymisoinnin ja tekee tarvittaessa kirjoittajan henkilöllisyyden peittämiseksi vaadittavia muutoksia ennen käsikirjoituksen lähettämistä vertaisarvioijille.
Vertaisarviointilausunnot ovat vapaamuotoisia seuraavat seikat huomioiden: Yleensä lausunnot ovat ½–2 liuskaa ja lisäksi mahdollisesti itse tekstin marginaaliin tehdyt kommentit. Pääpaino on artikkelin tieteellisessä tasossa: teoria, metodologia, kysymyksenasettelu, lähteiden käytön uskottavuus ja johtopäätökset. Referee suosittelee julkaistavaksi joko sellaisenaan tai korjauksin (jotka eritellään) ja voi suositella otettavaksi huomioon asioita, jotka parantaisivat artikkelin tasoa. Korjaukset voivat olla joko pieniä (ei vaadi uutta vertaisarviointikierrosta) tai suuria (vaatii uuden vertaisarviointikierroksen). Kolmas vaihtoehto on, ettei suositella julkaistavaksi ja kerrotaan miksi ja mitä pitäisi tehdä, että artikkelista tulisi julkaisukelpoinen. Lausunnot välitetään nimettöminä kirjoittajalle ja tallennetaan lehden julkaisujärjestelmään.
Julkaisuprosessi
Päätoimittaja tekee päätökset siitä, mitkä artikkelit julkaistaan.
Vertaisarvioitujen artikkelien kohdalla julkaisupäätöksen tukena käytetään vertaisarviointilausuntoja. Päätoimittaja voi painavista syistä päättää toisin kuin lausunnot suosittavat. Muiden kuin vertaisarvioitavien artikkelien käsikirjoitusten kohdalla päätoimittaja konsultoi tarvittaessa toimituskunnan asiantuntijoita muutosehdotusten tekemisesti ja julkaisupäätöksen tueksi.
Kun käsikirjoitus on hyväksytty julkaistavaksi, toimitussihteeri tarkistaa sen käyttäen apunaan kahta toimituskunnan jäsentä. Tässä vaiheessa vaaditaan muutoksia enää lähinnä muotoon, mutta joissain tilanteissa mahdollisesti myös sisältöön. Toimituksen kommenttien jälkeen kirjoittaja saa mahdollisuuden päivittää käsikirjoitusta pyydetyllä tavalla. Kirjoittaja saa tarkistaa myös taittovedoksen, mikäli se toimitussihteerin näkemyksen mukaan on tarpeellista.
Osastot
Artikkelit sisältää vertaisarvioituja tieteellisiä substanssiartikkeleita. Useimmat artikkelit ovat Idäntutkimuksen kautta vertaisarvioituja. Osastolla julkaistaan myös muualla muilla kielillä jo aiemmin julkaistuja käännösartikkeleita, joiden yhteydessä ei käytetä TSV:n vertaisarviointitunnusta.
Esseet ovat vertaisarvioimattomia kirjoituksia, joiden ote vaihtelee tieteellisestä vapaampaan muotoon. Viitteiden käyttö esseissä on vapaaehtoista, mutta kirjallisuusluettelo suositellaan joka tapauksessa liitettäväksi.
Kolumnit ovat lyhyitä vertaisarvioimattomia näkökulmakirjoituksia jostakin ajankohtaisesta aiheesta.
Taideosastolla esitellään lehden kohdealueeseen liittyvää taidetta.
Lektioissa julkaistaan väitöslektioita, jotka voivat olla myös käännöksiä muulla kuin suomen kielellä pidetyistä lektioista.
Haastatteluissa julkaistaan alueen tutkimukselle kiinnostavien henkilöiden haastatteluita.
Keskusteluissa julkaistaan lyhyitä keskustelunavauksia ja muita esseetä lyhyempiä vertaisarvioimattomia tekstejä.
Raporteissa voidaan julkaista esimerkiksi opintomatkaraportteja.
Arvioissa julkaistaan arvioita kirjoista tai muista tuotteista. Kirjat voivat olla tiede- tai tietokirjoja tai kaunokirjallisuutta. Sovi kirja-arvioista osastoa toimittavan Eemil Mitikan kanssa, <eemil.mitikka@helsinki.fi>.
TietosuojaselosteTietosuojaseloste
Tämän julkaisun sivustolle syötettyjä nimiä ja sähköpostiosoitteita käytetään yksinomaan tämän julkaisun tarkoituksiin, eikä niitä luovuteta mihinkään muuhun tarkoitukseen tai muille osapuolille.
Lue Journal.fi-palvelua koskeva tietosuojaseloste. Julkaisu toimii palvelun yhteisrekisterinpitäjänä yhdessä Tieteellisten seuran valtuuskunnan kanssa tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.
Lue kustantajan, Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen seuran tietosuojaseloste.