Bidrag

Logga in eller Registrera dig för att skicka in ett bidrag.

Checklista vid insändning av bidrag

Som en del av insändningsprocessen måste författare kryssa för att bidraget uppfyller följande krav. Bidrag som inte uppfyller kraven kan komma att skickas tillbaka till författaren.
  • Bidraget har aldrig publicerats tidigare. Det är inte heller under övervägande hos en annan tidskrift (om så är fallet förklaras det i Kommentarer till redaktören).
  • Den insända filen för bidraget är i något av filformaten OpenOffice, Microsoft Word eller RTF.
  • URL:er har angivits för de referenser där det är möjligt.
  • Texten är satt med radavstånd 1,5, använder 12 punkters typsnittsstorlek, kursiverad text istället för understruken (utom när det gäller URL:er). Alla illustrationer, figurer och tabeller är också inbäddade i texten och inte förlagda till slutet.
  • Texten följer de stilmässiga och bibliografiska regler som beskrivs i Riktlinjer för författare.
  • Om texten antas för publicering, godkänner skribenten att bidraget publiceras i elektronisk form under licensen CC BY-NC-ND 4.0 samt görs fritt tillgängligt på nätet.

Riktlinjer för författare

Obs! Vi tar inte fortlöpande ställning till manuskript utan endast på basis av CFP, se ev. aktuellt CFP och tidtabell här.

Joutsen / Svanen är en årsbok för forskning i finländsk litteratur vars redaktionsråd för närvarande består av forskare vid Helsingfors universitet och Tampereen yliopisto. Vid sidan om det nummer av årsboken som utkommer årligen utges också temanummer. Artiklarna i årsboken genomgår kollegial granskning. Publikationen är flerspråkig, och skribenter kan erbjuda artiklar på alla inhemska språk i Finland, och på engelska.

Utöver vetenskapliga artiklar publicerar Joutsen / Svanen också andra texter som berör forskningsområdet, så som recensioner, intervjuer, litteraturessäer, översiktsartiklar, korta översättningar och lectior hållna vid disputationer. Dessa genomgår inte kollegial granskning.

Årsboken tar emot förslag på artiklar och andra texter till dess nummer och temanummer baserat på CFP. Manus till årsboken lämnas vanligen in till redaktionen på adressen https://journal.fi/joutsen-svanen/about/submissions. På motsvarande sätt lämnas manuskript till specialnummer in på specialnummerseriens egen plattform i journal.fi. I fråga om vissa nummer lämnas manus in per e-post direkt till redaktörerna (se närmare i skrivinbjudan till numret).

Artiklarna i Joutsen / Svanen följer vedertagen praxis för vetenskaplig källhänvisning. Skribenterna bör beakta tidigare forskning och referera till den enligt konventioner som är etablerade inom vetenskapsområdet. Rekommenderad längd för artiklarna är 35 000–45 000 tecken inklusive mellanslag, och för recensioner 7 000–10 000 tecken inklusive mellanslag. Längd för andra typer av texter kommer man överens om med redaktionen.

 

Grundläggande formalia

Typsnitt som används i texterna är Times New Roman, fontstorlek 12. Texterna skrivs med radavstånd 1,5. Marginalerna behöver inte formateras. Rubrikerna separeras från brödtexten med en tom rad ovanför och nedanför rubriken. Fet stil eller understrykning av ord används inte i rubriker eller för att betona ord i brödtexten. Fotnoterna kan göras med hjälp av referensfunktionen i Word.

 

Namn på verk och förkortningar

Titlar för verk kursiveras. Namn på dikter och noveller står inom citattecken. Om man hänvisar upprepade gånger till samma skönlitterära verk skapar man en förkortning som består av de första bokstäverna i orden i titeln (till exempel Underbara kvinnor vid vatten = UKV eller UKVV). Bokstavsförkortningen presenteras första gången då verket nämns i texten och används därefter då man refererar till verket.

 

Hänvisningsteknik

I artiklarna ges hänvisningar inom parentes enligt Harvardsystemet. Hänvisningen till en källa har formen (Efternamn årtal: sidnummer). Om hänvisningen endast gäller en mening står hänvisningsparentesen som en del av meningen och punkten placeras utanför parentesen:

EXEMPEL:

Det har påpekats att den tidigare forskningen ofta betecknat Edith Södergran som en diktare mera styrd av känslor än av intellekt och analys (Rahikainen 2014: 68).

Om hänvisningen gäller en större del av texten än den närmast föregående meningen fungerar hänvisningsparentesen som en självständig mening. Om parentesen då inleds med en förkortning skrivs denna med stor begynnelsebokstav. Punkt placeras inom parentesen. Bokstavsförkortningar (t.ex., jfr, a.a., ibid., f., ff., et.al.) kan användas i hänvisningarna.

EXEMPEL:

Henry Parlands roman Sönder kan betraktas som en litterär självbiografi, men den är framför allt litterär. Mest central är inte karaktären eller personen Henry i romanen, utan romanen som bygge och romanens beståndsdelar. (Se Stam 1998: 227.)

Om man hänvisar till flera källor inom parentesen åtskiljs dessa med semikolon: (Rahikainen 2014: 52–56; Stam 1998: 55–62)

 

Källförteckningen

I källförteckningen separeras skönlitteratur och forskningslitteratur under egna rubriker. Källorna anges i alfabetisk ordning enligt författarens efternamn och vid behov anges olika källor av samma författare ordnade från den tidigaste till den senaste titeln. Titlar av samma författare utgivna samma år åtskiljs i hänvisningarna och källförteckningen med bokstäver i alfabetisk ordning (Malmio 2011a; Malmio 2011b).

Källförteckningarna rubriceras Skönlitteratur och Övriga källor.

Till monografier hänvisar man på följande sätt:

Stam, Per 1998: Krapula. Henry Parland och romanprojektet Sönder. Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland 612. Helsingfors: SLS.

Till artiklar publicerade i tidskrifter eller samlingsverk, eller till delar av samlingsverk, hänvisar man på följande sätt:

Österlund, Mia 2008: ”Fantasi smittar av sig som snuva. Världen genom pojkögon i Bo Carpelans barnböcker om Anders”. I Michel Ekman, Julia Tidigs och Clas Zilliacus (red.), Medvandrare. Festskrift till Roger Holmström den 13 november 2008, Åbo: Åbo Akademis förlag, 281–294.

När man hänvisar till vetenskapliga originalartiklar eller andra typer av artiklar kursiveras tidskriftens namn:

Abbott, H. Porter 2008: ”The Art of Making It New, Revisited: Beckett and Cliché.” Poetics Today, Fall 2008 29(3), 595–601, https://doi.org/10.1215/03335372–077.

När man hänvisar till elektroniska källor bör man sträva efter att ange en bestående adress för publikationen (URL). Om detta inte är möjligt anges datum för när texten är hämtad.

Om källan däremot har en DOI-identifikator ska denna i stället anges (gäller såväl elektroniska som andra källor). Då man använder elektroniska källor hittas ev. DOI-identifikator i samband med publikationen. Man kan även kontrollera om en källa har en DOI identifikator på adressen https://www.crossref.org. Ange t.ex. publikationens titel eller författare i sökfältet, därefter klicka på ”Search metadata”. I litteraturförteckningen anges DOI i formen https://doi.org/10.23978/inf.68907.

Då man använder sig av källor på andra språk än artikelns, anges förkortning för redaktörer på källans språk, exempelvis (ed.) eller (eds.) för källor på engelska.

 

Joutsen / Svanen, tilläggsinstruktioner för recensioner

Recensionsavdelningen i Svanen publicerar recensioner av nyligen utgiven forskningslitteratur särskilt inom forskningen i finländsk litteratur. Vi recenserar monografier, samlingsverk, doktorsavhandlingar och verk avsedda att fungera som läromedel. Längden för en recension är 7000–10 000 tecken inklusive mellanslag. I texterna används fonten Times New Roman (fontstorlek 12) och radavstånd 1,5. Förutom recensioner publiceras också översikter där ett verk inom ett ämnesområde recenseras mot bakgrund av en bredare behandling av området. Längden för sådana översikter är 15 000–20 000 tecken inklusive mellanslag.

Syftet med recensionerna i årsboken är att:

  • ge en täckande och koncentrerad beskrivning av innehållet och strukturen i det recenserade verket.
  • analytiskt granska de centrala målsättningarna i boken, samt de tankar som framförs i verket.
  • att kommentera styrkor och svagheter i verket på ett kritiskt och konstruktivt sätt.
  • att utvärdera verkets egenskaper, vetenskapliga kvalitet och särskilt dess betydelse för litteraturforskningen som fält.

Bland annat följande frågor kan beaktas i recensionen:

  • Vilka syften har boken och hur väl uppnås dessa syften?
  • På vilka punkter är metoderna och utgångspunkterna i boken lyckade, på vilka punkter är de problematiska?
  • Hur förhåller sig verket till tidigare studier på samma område? På vilket sätt skiljer den sig från tidigare forskning, på vilket sätt kompletterar den dessa studier?
  • Vari ligger bokens viktigaste bidrag?

Motivera de synpunkter och argument som framförs i recensionen med hjälp av citat och exempel. Hänvisa till det recenserade verket med sidnummer.

Sätt en rubrik för bokrecensionen. Efter rubriken anges följande uppgifter: författare till boken, utgivningsår, fullständig titel, utgivningsort, förlag och sidantal. Under recensionen anges uppgifter om recensenten (namn, akademisk grad, universitet, e-postadress).

 

 

 

 

Integritetspolicy

De namn och e-postadresser som används på den här tidskriftens webbplats kommer endast att användas för tidskriftens arbete och inte göras tillgängliga för något annat syfte eller till tredje part.

Läs Journal.fi-tjänstens dataskyddsbeskrivning. Publikationen fungerar som gemensam registerhållare tillsammans med Vetenskapliga samfundens delegation enligt registerbeskrivningen.