Vertaistukihenkilötoiminta Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen Riippuvuushoidon palveluissa
Avainsanat:
toipuminen, riippuvuus, vertaistuki, yhteistuotantoAbstrakti
Artikkelissa tavoitteena on kuvata Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen Riippuvuushoidon palveluissa toteutettavaa vertaistukihenkilötoimintaa. Toiminta on käynnistynyt vuonna 2014 ja perustuu yhteistoimintaan julkisen palvelutuottajan, järjestön ja kokemustoimijoiden (tukihenkilöiden) välillä. Artikkelissa tarkastellaan vertaistukihenkilötoiminnan merkitystä erityisesti vertaistukihenkilötoiminnassa mukana olevien avaintyöntekijöiden näkökulmasta.
Vertaistukihenkilötoiminnan perustana on viisikantasopimus, joka laaditaan asiakkaan, hänen omatyöntekijänsä, vertaistukihenkilön sekä Riippuvuusklinikan ja Sosiaali- ja terveysalan Järjestötalon välille. Sopimus mahdollistaa luottamuksellisen, saumattoman ja tavoitteellisen yhteistyön toimijoiden kesken. Tukisuhteet ovat määräaikaisia, ja tukihenkilölle järjestetään perusvalmennuksen lisäksi yhteisiä tapaamisia ja lisäkoulutusta.
Asiakkaan näkökulmasta vertaistukihenkilötoiminta tuo muun muassa rinnalla kulkijan, luo toivoa ja vähentää yksinäisyyden kokemusta. Tukisuhde tuo myös rytmiä ja sisältöä tuettavan arkeen erilaisten keskustelujen, tekemisen ja toiminnan kautta. Toiminnassa mukana oleminen tukee tukihenkilön omaa toipumista ja saa aikaan onnistumisen kokemuksia. Työntekijälle vertaistukihenkilötoiminta näyttäytyy jalkautuvana, erityisesti asiakkaan arjessa vaikuttavana ja toipumista tukevana toimintamallina.