Polkuriippuvuus ja polun luominen lähiruuan kehittämistyössä

Kirjoittajat

  • Katja Hyvönen Itä-Suomen yliopisto, Karjalan tutkimuslaitos

Avainsanat:

lähiruoka, kehittämistyö, polkuriippuvuus, polun luominen

Abstrakti

Ympäristön pilaantumisen, syrjäisten maaseutualueiden autioitumisen sekä ruuan saatavuuteen ja sen heikkoon laatuun liittyvien ongelmien myötä kritiikki tavanomaista elintarvikejärjestelmää kohtaan on vahvistunut. Lähiruoka eli paikalliset elintarvikejärjestelmät on määritelty useissa yhteyksissä ratkaisuksi näihin ongelmiin ja keinoksi luoda monella tapaa kestävä ja oikeudenmukainen elintarvikejärjestelmä. Tästä huolimatta lähiruuan asema on jäänyt marginaaliseksi, ja sen aseman edistämisessä törmätään vuodesta toiseen samantyyppisiin ongelmakohtiin. Tässä artikkelissa arvioin, missä määrin lähiruuan kehittämistyön vaikeus voi selittyä polkuriippuvuudella eli menneistä valinnoista juontuvalla hitausvoimalla, ja miten uuden ruokapolun luominen on tässä tilanteessa mahdollista. Tarkastelen kysymystä lähiruuan kehittäjien näkökulmasta.
Osasto
Artikkeli

Julkaistu

2016-05-19

Viittaaminen

Hyvönen, K. (2016). Polkuriippuvuus ja polun luominen lähiruuan kehittämistyössä. Maaseutututkimus, 24(1), 41–55. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/maaseutututkimus/article/view/144208