Anvisningar för referentgranskare

Mikael är en vetenskaplig publikation för vilken referentgranskningen av artiklar sker anonymt. Redaktörerna väljer två sakkunniga granskare för varje manuskript och ser till att manuskripten anonymiseras innan de sänds till granskning. Granskarna får inte veta vilka som är artikelförfattare och artikelförfattarna får inte veta vilka som är granskare.

En del av artiklarna som publiceras i Mikael är baserade på föredrag, posterpresentationer och workshoppar under KäTu-symposiet. Om referentgranskaren igenkänner författaren bör allmänna principer för jäv följas (se t.ex. Finlands Akademis anvisningar) och granskaren ska överväga sin förmåga att granska manuskriptet objektivt.

Centrala kriterier vid referentgranskningen är

  1. manuskriptets vetenskapliga nivå samt tillämpningen av god vetenskaplig praxis
  2. bidragets relevans och vikt ur översättnings- och tolkningsvetenskaplig synvinkel

Den referentgranskade originalartikeln presenterar tidigare opublicerade forskningsresultat från artikelförfattarens eller -författarnas empiriska eller teoretiska forskning. Forskningsdesignen och resultaten bildar en klar helhet och referensramen, materialet, metoden, resultaten och slutsatserna är dokumenterade på ett trovärdigt sätt och speglas mot tidigare forskning

Närmare kriterier för referentgranskningen anges på rapportblanketten som används för responsen. Blanketten sänds till granskaren samtidigt med manuskriptet. I blanketten beaktas de principer som fastställts av Förbundet för vetenskapspublicering i Finland rf (på finska).