Kirjoituskutsu 1/26: Keskiajan tutkimus Suomessa. Toim. Sanna Supponen & Anna-Stina Hägglund
Keskiajan tutkimuksella Suomessa on pitkät juuret, jotka voidaan juontaa jo Turun akatemiaan 1600-luvulla. Etenkin 1800-luvulla nousi kiinnostus Suomen keskiaikaiseen historiaan ja alettiin laatimaan lähdejulkaisuja, joilla on ollut suuri merkitys myös myöhemmille tutkijoille. Keskiajalla oli merkittävä rooli kansallisen identiteetin rakentamisessa 1900-luvun alkupuoliskolla. Sittemmin uusi selkeä nousukausi aikakauden tutkimuksessa alkoi 1990-luvulta, kun myös perustettiin Keskiajan tutkimuksen seura Glossa ry vuonna 1996. Uusimman polven tutkijat ovat painottaneet kansainvälisyyttä, jossa Suomen alueen keskiaika nähdään osana Itämeren piirin ja laajemmin koko Euroopan historiaa. Kansainvälisyys on myös näkynyt tutkijoiden työssä, jossa yhä useammin liikutaan yli rajojen niin fyysisesti kuin tutkimuskohteiden välityksellä. Samaan aikaan on lisääntynyt myös keskiajan harrastaminen ja käyttö niin poliittisiin päämääriin, kirjallisuuden raameiksi kuin markkinoiden teemaksi. Keskiajan tutkimuksen historian matkan varrelle mahtuu vahvoja persoonia ja hyvinkin vaihtelevia tulkintoja keskeisistä tapahtumista ja ilmiöistä. Glossa ry:n 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Miratorin 1/26 numeron teema onkin keskiajan tutkimus Suomessa.
Toivotamme tervetulleeksi artikkeliehdotuksia eri keskiajan tutkimuksen aloilta, kuten arkeologiasta, taidehistoriasta, historiasta, musiikkitieteestä, teologiasta ja filologiasta.
Mahdollisia teemoja voivat olla:
- Yksittäisten tutkijoiden työn merkitys ja rooli tiettyjen käsityksien synnyssä
- Temaattiset katsaukset jonkin ilmiön tutkimushistoriaan
- Keskiajan opetus niin kouluissa kuin yliopistoissa
- Keskiajan tutkimus osana instituutioiden, kuten kirjastojen, arkistojen, tutkimusyksiöiden tai säätiöiden, historiaa
- Keskiajan historian harrastaminen ja sen eri ilmenemismuodot
- Keskiajan historian käyttö, populaarikäsitykset ja pseudohistoria
- Kansainvälistyminen
Mirator (https://journal.fi/mirator) on Glossa - keskiajantutkimuksen seura ry:n monikielinen, vertaisarvioitu open access -julkaisu. Miratorin open access -periaatteiden mukaisesti kaikki Miratorissa julkaistut tekstit ovat saatavissa (luettavissa, ladattavissa, levitettävissä, linkitettävissä) ilman erityistä maksua tai lupaa. Lehti julkaisee tekstejä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Lähetä 250-sanainen abstrakti ja lyhyt kuvaus itsestäsi 16.6.2025 mennessä osoitteisiin sannasupponen@gmail.com ja anna-stina.hagglund@abo.fi. Valmiiden käsikirjoitusten tulee noudattaa lehden kirjoittajan ohjeita (https://journal.fi/mirator/about/submissions). Käsikirjoitukset läpikäyvät vertaisarviointiprosessin.
Tärkeitä päivämääriä
16.6.2025 Abstraktin viimeinen palautuspäivä
30.1.2026 Valmiin artikkelin viimeinen palautuspäivä
Touko-kesäkuu 2026 erikoisnumeron julkaisu