Ad Fontes avdelning
Finländska medeltidsforskare kan skatta sig lyckliga! Till skillnad från många andra länder har nästan alla de handlingar som rör medeltiden i det nuvarande Finland både digitaliserats och gjorts fritt tillgängliga. Dokumenten kan man numera bekanta sig med i digital form genom Nationalarkivets databas Diplomatarium Fennicum (http://df.narc.fi/).
Det är främst Finlands statsarkivs tidigare chef Reinhold Hausen vi har att tacka för det här utmärkta läget. Under decennierna från slutet av 1800-talet till det andra världskriget arbetade Hausen idogt med att publicera dokument som rörde Finlands historia. Överst på Hausens publiceringslista var Åbo domkyrkas Svartebok, Registrum Ecclesiae Aboensis (REA), vars urkunder han lät publicera år 1890. Han fortsatte sitt arbete med medeltida källor när han åren 1910-1935 publicerade Finlands medeltidsurkunder (FMU) i åtta delar. Tillsammans täcker utgåvorna över 6700 dokument – lejonparten av de handlingar som rör Finland fram till år 1530.
I slutet av 1900-talet, när digitala forskningsresurser blev allt vanligare, kunde man med finansiellt stöd från Finska kulturfonden skanna dokumenten i FMU och skapa grunden till databasen Diplomatarium Fennicum (DF). Genom databasen har forskare sedan haft möjlighet att använda dokumenten i digitalt format. I början av 2010-talet började databasen tekniskt sett vara föråldrad och DF upplevdes som svåranvänd. För att förnya databasen startades ett projekt finansierat av Konestiftelsen, vilket resulterade i den nuvarande Diplomatarium Fennicum, en databas med moderna forskningsverktyg. Stommen i DF följer fortfarande Hausens arbete, men i den nya DF har även en del handlingar utfärdade innan 1530 som har saknats i Hausens utgåvor införts.
Trots detta finns det fortfarande behov av att komplettera och korrigera innehållet i DF. Finländska medeltidshistoriker känner till källor som rör finländare och finsk medeltid men som inte finns publicerade någonstans och vilka skulle vara synnerligen betydelsefulla att tillgängliggöra för forskarsamfundet. Samtidigt känner forskarna till andra brister och felaktigheter i DF, vilket vore viktigt att få kännedom om via databasen. För att avhjälpa detta har vi nu beslutat att öppna en egen Ad Fontes -avdelning i Mirator, ägnad för publicering av ursprungshandlingar som en del av vetenskapliga artiklar. Syftet är att de ursprungshandlingar som ligger till grund för artiklarna, tillsammans med nödvändiga metadata, editeras och förs in i DF där de kommer hela vetenskapssamfundet till godo och där de förses med samma information som de andra i DF befintliga handlingarna. Utgivningsansvaret för dessa editerade dokument ligger på Diplomatarium Fennicums redaktion och Nationalarkivet, och utgivningen förverkligas tillsammans med artikelskribenten. Genom ett samarbete mellan Mirator och Diplomatarium Fennicum öppnas en ny väg till vetenskaplig publicering kring den finländska medeltiden för forskare – ett nytt forum som hittills inte har funnits i Finland.
Vad kan man publicera i Ad Fontes -avdelningen? Vi välkomnar vetenskapliga artiklar på såväl svenska och finska som på engelska, i vilka man publicerar tidigare okända eller opublicerade medeltidsdokument som rör Finland eller finländarnas historia, eller korrigeringar i redan publicerade dokuments innehåll eller datering. Till Ad Fontes -avdelningen kan också antas nya, på moderna vetenskapliga principer grundade förbättringar av de dokument Hausen har utgivit. Om du planerar en källedition, vänligen kontakta Mirators redaktion angående tidtabell för publicering. Den färdiga artikeln och den tillhörande källeditionen skickas till redaktionen via journal.fi. Alla artiklar genomgår peer review.
I artiklarna ska Mirators sedvanliga författarprinciper följas. Diplomatarium Fennicums redaktion (df@arkisto.fi) kan ge vidare instruktioner beträffande editionsprinciper så att källeditionerna och nödvändiga metadata är korrekt utformade redan från början. Diplomatarium Fennicums redaktion ansvarar för att föra in dokumenten i databasen, och Nationalarkivet publicerar dem på halvårsbasis i samband med uppdatering av databasinnehållet. .
Förfrågningar kan skickas till Ad Fontes -avdelningens ansvariga redaktör Kirsi Salonen (kilesa@utu.fi).