On the appearance and significance of fungi and bacteria antibiotically affecting the fungus sclerotinia trifoliorum Erikss.

Authors

  • Onni Pohjakallio Institute of Plant Pathology, University of Helsinki
  • Arvi Salonen Institute of Plant Pathology, University of Helsinki

Abstract

Syksyllä 1949 esiintyi Helsingin yliopiston opetus- ja koetilan, Viikin Kartanon, niitto- ja laidunnurmilta, paleltuneilta apilan lehdiltä otetuissa näytteissä bakteereita ja sieniä, jotka kasvoivat alhaisossakin lämpötilassa ja joilla oli antibioottinen vaikutus apilamädän aiheuttajaan (Sclerotinia trifoliorum Erikss.). Nämä antibioottiset bakteerit ja sienet osoittautuivat niin yleisiksi, että ne ilmeisesti estivät apilamädän aiheuttajan kasvamisen apilan paleltuneille lehdille. Kun yöpakkasten vaikutuksesta apilan lehtiruusukkeen uloimmat lehdet jokseenkin kauttaaltaan kuolivat, muodostui niistä antibioottisten bakteerien ja sienien välityksellä vyöhykkeitä, jotka rajoittivat apilamädän leviämistä. Tämä oli todennäköisesti tärkeänä syynä siihen, että apilamätä, joskin se syksyllä 1949 oli yleinen, ilmeni lähes kauttaaltaan vain 1—3 dm2:n laajuisena esiintyminä, joten sen tuho syksyn kuluessa jäi jokseenkin merkityksettömäksi.

Downloads

Download data is not yet available.
Section
Articles

Published

1950-01-01

How to Cite

Pohjakallio, O., & Salonen, A. (1950). On the appearance and significance of fungi and bacteria antibiotically affecting the fungus sclerotinia trifoliorum Erikss. Agricultural and Food Science, 22(1), 63–67. https://doi.org/10.23986/afsci.71285