Tutkimuksia salaatin, tomaatin ja porkkanan sisäisestä laadusta markkinoinnin aikana
Abstract
Kasviksien sisäiseen laatuun kuuluvat aistinvaraisesti todettavat ominaisuudet ja ravintoarvo sekä turvallisuustekijät. Tässä tutkimuksessa on tutkittu eräiden sisäistä laatua mittaavien menetelmien käyttökelpoisuutta. Näitä menetelmiä on käytetty sitten markkinoilla olevien kasviksien laadun arvioimiseen. Tutkimuskohteena oli kolme kasvista: salaatti, tomaatti ja porkkana. Kasvikset saatiin tukkuliikkeiltä; joitakin näytteitä hankittiin vähittäiskaupasta tai torilta. Aineisto oli pääasiallisesti kotimaista, vain pieni osa ulkomaista alkuperää. Pääsarjaan kuului tukkukaupan näytteitä kaikista kolmesta kasviksesta 6 kertaa vuoden aikana. Tomaatin laatua tutkittiin lisäksi torilta hankitulla eri hintaisella tavaralla. Varastointikokeita suoritettiin salaatilla ja tomaatilla. Laadun arvioinnissa käytettiin aistinvaraista arvostelua (pistearvostelumenetelmä); tutkitut laatuominaisuudet olivat maku, haju, rakenne ja ulkonäkö. Lisäksi arvioitiin laatuluokka. Analyyttisinä kriteereinä olivat liukoinen kuiva-aine, happopitoisuus, askorbiinihappo sekä nitraattipitoisuus, toisinaan myös painohäviö ja kauppakunnostustappio. Aistinvarainen arvostelu soveltui parhaiten sisäisen laadun arvioimiseen. Enimmäkseen laatuluokan kaupallinen arviointi sopi yhteen aistinvaraisesti todettavien ominaisuuksien kanssa, mutta toisinaan todettiin kitkerää makua tai muuta virhemakua. Nitraattipitoisuudessa todettiin suuria vaihteluita, jotka olivat laatuluokituksesta riippumattomia. Muut kokeillut menetelmät soveltuvat huonommin sisäisen laadun mittaamiseen; niihin voivat vaikuttaa monet eri tekijät. Nyt kokeillut menetelmät voivat olla hyödyksi markkinoitavien kasviksien laatua parannettaessa.Downloads
How to Cite
Copyright (c) 2024 Taina Kuusi, Tuija Virtanen, Kaija Kleemola
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.