Arkistot - sivu 3
-
Veden estetiikka
Vol 7 Nro 1 (2000)Ympäristöestetiikan neljäs kansainvälinen konferenssi järjestetään Rantasalmella 14. – 17. kesäkuuta vuonna 2000. Teemana on – maiseman, metsän ja suon jälkeen – vesi. Vettä ja vesiluontoa tarkastellaan luonnontieteen, elämäntavan, taiteen ja vesiensuojelun näkökulmasta.
Kun Ilomantsissa kesällä 1998 otimme aiheeksemme suon, valitsimme syrjään jääneen ja syrjäytetyn maisemamuodon. Kiinnitimme huomiota suon, turvemaiden ja kosteikkojen esteettisiin ja niihin vaikuttaviin taloudellisiin, eettisiin ja uskomuksellisiin arvoihin – kauneusarvoihin, jotka niin usein olivat jääneet näkemättä. Eihän suo, tavallisuudestaan huolimatta, ollut päässyt itsenäisyytemme juhlavuoden 1997 tunnukseenkaan!
Esitelmöitsijät korostivat yksi toisensa perään, että suo oli kuivan maan (metsän, pellon) ja veden sijasta jotakin kolmatta ja että juuri tästä epämääräisyydestä monet suhtautumisvaikeudet juonsivat juurensa.
-
Amor, genus & familia: Kirjoituksia suullisen perinteen ja kansankulttuurin alalta
Vol 4 Nro 1 (1997)Tämä teos on omistettu apulaisprofessori Satu Apolle, joka viettää 13.2.1997 Roomassa merkkipäiväänsä. Helsingin yliopiston folkloristiikan laitoksessa toimitetun kokoelman kirjoittajakunta koostuu Satu Apon kollegoista, oppilaista sekä muista hänen ajatuksistaan inspiroituneista folkloristeista.
Artikkelikokoelman nimen latinankieliset käsitteet amor, genus ja familia kantavat tervehdyksemme Villa Lanteen. Samalla ne kuvaavat kokoelman tematiikkaa, jonka valintaa on ohjannut Satu Apon uusia uria avaavan teoksen Naisen väki: tutkimuksia suomalaisten kansanomaisesta kulttuurista ja ajattelusta (1995) virittämä mielenkiinto tähän asti sivuutettuihin folkloren puoliin: sukupuolisuhteiden jäsentymiseen kansanomaisessa maailmankuvassa ja rahvaan väkevästi elettyyn arkeen. Satu Apo on nostanut näkyviin varhaisempien tutkijapolvien arvojärjestelmään sopimattomat tai kansallisen kulttuurin rakentamisessa haitallisiksi tulkitut kansankulttuurin juonteet: seksuaalisuuden, ruumiillisuuden ja aggressiivisuuden ilmenemismuodot. Ilman näiden ilmiöiden tuntemusta kuva kansanelämästämme on puutteellinen, monessa tapauksessa suorastaan väärä ja harhaanjohtava.