Lähikuva on elokuvan ja mediakulttuurin tutkimukseen keskittynyt tieteellinen aikakauslehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sitä julkaisee Lähikuva-yhdistys.
Uusin numero

Audiovisuaalisuudesta on tullut 2000-luvulla keskeinen viestintää ja etenkin sosiaalista mediaa määrittävä muoto. Lyhytvideoiden tuotannolla ja jakamisella on huomattava merkitys sosiaalisen median alustoilla, joilla sisältö tarjotaan usein lyhyinä koosteina, joiden sekaan on joskus pilkottu aineksia myös pidemmistä esitysmuodoista, kuten elokuvista ja televisio-ohjelmista. Samalla videomaisuus on alkanut ohjata myös muita audiovisuaalisen viestinnän muotoja.
Taloudellinen, teknologinen ja kulttuurinen ympäristö on väkisinkin vaikuttanut videoilmaisuun, jota nykyisellään tuntuu määrittävän intensiivisyys. Videoissa ei välttämättä ole selkeää tarinan kaarta, vaan ne voivat luoda nopeita katsauksia tilanteeseen, tunteeseen tai kokemukseen.
Lähikuvan Video-teemanumerossa kiinnitämme katseemme videoon osana nykyistä audiovisuaalista kulttuuria. Etenkin kotimaisella tutkimuskentällä on ollut vasta vähän keskustelua videoista ilmaisumuotona ja niiden merkityksestä osana kulttuurista ja yhteiskunnallista muutosta.
Numeron 1/2025 vastaavat toimittajat: Outi Hakola, Antti Pönni & Tanja Sihvonen