Käsikirjoituksen viimeistely

- Tuo lähdeviite tekstiin heti, kun siihen sisällöllisesti viitataan. Muista, että lähde on voimassa siihen saakka, kunnes teksti toisin osoittaa. Ethän käytä viittaustapaa, jossa viitataan useaan edeltävään virkkeeseen sijoittamalla piste sulkujen sisään.
- Käytä leipätekstissä lyhyttä viittaustapaa koko ajan, jos kirjoittajia on kolme tai enemmän (esim. Spitzberg ym,. 2021), ellei lyhyen lähteen käyttö aiheuta monitulkintaisuutta. Lisää kirjoittajia niin monta kuin tarvitaan lähteiden erottamiseksi toisistaan.
- Käytä lyhenteitä (ks., esim.) vain, jos se on välttämätöntä. Sama koskee sivunumeroita.
Aakkosta lähteet sulkujen sisällä (Laapotti ym., 2022; Raappana, 2019; Tuikka ym., 2023).
- Käytä korostuskeinona kursiivia harkiten. Käsitteet kursivoidaan, kun ne mainitaan ensimmäisen kerran.
- Käytä tekstiin upotetuissa luetteloissa sulkeita seuraavasti: Tarkista, että (a) käytät sulkeita molemmin puolin, (b) pilkutat luettelon osat ja (c) luettelon kahden viimeisen osan välissä ei ole pilkkua, vaan ja-sana.
- Upota suorat lainat - myös aineistositaatit tulosluvussa - leipätekstiin, jos ne ovat alle 40 sanan mittaisia. Lisää lainausmerkit mutta älä kursivoi.
- Jos suora laina on yli 40 sanaa, siitä tehdään “block quotation”. Block quotation-sitaatti erotetaan leipätekstistä välilyönnillä ja se sisennetään. Suoraa lainaa ei kursivoida, eikä siihen laiteta lainausmerkkejä.
- Merkitse lähteet aakkosjärjestykseen ja lisää lähdeluetteloon kaikki lähteet, joihin leipätekstissä viitataan. Luetteloon ei tule laittaa lähteitä, joita ei mainita tekstissä.
- Jos käytät viitteidenhallintaohjelmistoa, poista merkinnät ennen käsikirjoituksen lähettämistä*.

Prologissa julkaistavissa suomenkielisissä artikkeleissa lähdeluettelo muotoillaan suomen kieliopin mukaisesti:

- Lähteiden selitykset suomennetaan: esimerkiksi teoksessa (ei ”In”), toim. (ei ”ed./eds.”), s. (ei ”p./pp.”), 3. painos (ei ”3rd edition”), ym. (ei ”et al.”).
- Ennen &-merkkiä ei tule pilkkua.
- APA 7 eroaa aiemmista versioista lähdeluettelon muotoilujen osalta. Tässä muutama keskeinen ero:
Teosten nimissä ei käytetä isoja alkukirjaimia jokaisessa sanassa. Julkaisijan nimi kirjoitetaan kuitenkin siinä muodossa kuin se on merkitty lähdeteokseen. Julkaisijan yhteydessä ei mainita julkaisupaikkaa.
- Kaikkiin lähteisiin tulee lisätä DOI, jos mahdollista. Se merkitään muodossa https://doi.org/….

 

* Jos käyttää viitteidenhallintaohjelmistojen Word-liitännäistä, ohjelmisto tekee viitteet Wordiin kenttinä (field). Kentät sisältävät tietoa, joka päivittyy apuohjelman kautta. Kentät ovat ongelma, jos toisen käyttäjän pitää muokata tiedostoa. Siksi ne tulee poistaa ennen kuin tiedosto lähetetään Prologin toimitukseen.